Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?

Oeps ... foto ontbreekt!

Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de buitenlandse pers schrijft men regelmatig dat er in Spanje temperaturen gemeten worden van 51, 50 of 49 graden maar is dat ook zo? Volgens de officiële instantie die zich bezighoudt met de registratie van temperaturen AEMET klopt dat niet. De hoogste temperatuur ooit die 100% correct is werd gemeten op 14 augustus 2021 in het dorp Montoro in Córdoba waar het kwik naar 47,4 graden steeg.

Als je op straat rondloopt in Spanje zie je steevast toeristen (en Spanjaarden) bij een temperatuurmeter die cijfers laten zien van 52, 51, 40, 49 of 48 graden staan en daar foto’s van maken. Zoals we in ons eerder verschenen artikel over de temperatuurmeters op straat al hebben aangegeven kloppen deze metingen niet helemaal en gelden ze niet als officieel.

Hoogste ooit

Op zaterdag 14 augustus 2021 werd het oude record met de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje uit 2017 verbroken met 47,4 graden bij het meetstation Montoro-Vega Armijo in de provincie Córdoba in Andalusië. Deze temperatuur is volgens de Spaanse weerdienst AEMET (tot nu toe) officieel de boeken ingegaan hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje.

Op donderdag 13 juli 2017 werd in dezelfde gemeente Montoro in de provincie Córdoba de tot toen officieel hoogste temperatuur gemeten van 47,3 graden. Daarmee werd het oude record uit 1994 met slechts een tiende graad vervangen.

Op 4 juli 1994 werd namelijk bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de tot dan hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden.

Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur van toen niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

Nieuwsberichten dat de temperatuur in Spanje dus 50 graden of meer is, kloppen niet helemaal. Weliswaar is dat soms te zien op straat en zijn het leuke selfie foto’s maar officieel gelden deze temperaturen niet en worden ze niet in de weer geschiedenisboeken van Spanje opgenomen.

Hoogste temperatuur ooit op de wereld, Nederland en België

De hoogst gemeten temperatuur ooit werd geregistreerd in Furnace Creek in de Death Valley (Verenigde Staten) waar het op 10 juli 1939 maar liefst 56,7 graden werd. In Europa is de hoogst gemeten temperatuur 48 graden die werd geregistreerd in Athene (Griekenland). Er wordt ook gesproken over een temperatuur van 48,5 graden in het Italiaanse Catenanuova maar deze is nooit gevalideerd.

In Spanje is dus de hoogst gemeten temperatuur ooit (tot nu toe) 47,4 graden terwijl dat in Nederland 40,7 graden is wat op 25 juli 2019 werd gemeten in Gilze-Rijen. In België is de hoogst gemeten temperatuur ooit 41,8 graden wat op 25 juli 2019 in Begijnendijk werd gemeten.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud