Transportsector woedend vanwege rijverbod in weekenden op de AP-7 snelweg in Catalonië

Transportsector woedend vanwege rijverbod in weekenden op de AP-7 snelweg in Catalonië
Beeld: Twitter

Transportsector woedend vanwege rijverbod in weekenden op de AP-7 snelweg in Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De transportsector in Catalonië en Spanje is woedend over het eenzijdige besluit van de regionale Catalaanse overheid om een rijverbod in te stellen voor de vrachtwagens in de weekenden in de maand juli op de AP-7 snelweg. Volgens de Generalitat de Catalunya is het aantal vrachtwagens explosief gestegen op de AP-7 sinds dat deze in Catalonië tolvrij werd in september 2021. Maar de vrachtwagenchauffeurs zeggen dat dit niet hun schuld is en dat zij van de ene weg naar de andere worden gestuurd.

Toen de AP-7 snelweg nog niet tolvrij was moesten vrachtwagens sinds 2018 gebruik maken van de snelweg waar ze voor moesten betalen omdat het verboden was om op de regionale tolvrije wegen te rijden. Nu is de AP-7 tolvrije en scheelt hen dat veel kosten en wordt hen verboden om te rijden omdat het te druk is.

De Generalitat de Catalunya wil een rijverbod voor vrachtwagens op de AP-7 in Catalonië op zaterdag van 10-14 uur en op zondag van 17-22 uur in de maand juli en andere bijzonder drukke dagen met mogelijk een verlenging in augustus. De regionale overheid zoekt naar oplossingen omdat er regelmatig files zijn vanwege vrachtwagens maar ook vanwege het overige verkeer. 

De afgelopen week zijn er veel opstoppingen en kilometerslange files geweest op de AP-7 met alle gevolgen van dien. Daarom wordt gezocht naar oplossingen waar de transportsector als eerste de dupe van is. Andere maatregelen voor al het wegverkeer zijn om de snelheid te verlagen naar 100 of 80 km/uur, maar dat moet door de Spaanse overheid beslist worden.

Het probleem volgens de Catalaanse transportsector is dat deze beslissing eenzijdig is genomen door de regionale overheid zonder eerst te luisteren naar de transportsector. Verder wordt er geklaagd over het feit dat als alle vrachtwagens gedurende deze uren stil moeten staan, er niet genoeg rust- en parkeerplaatsen zijn langs de AP-7 snelweg.

Het rijverbod in de weekenden zal een negatief effect hebben, niet alleen op de Catalaanse en Spaanse vrachtwagens maar ook op de Europese vrachtwagenchauffeurs die voor 60% gebruik maken van de AP-7 in Catalonië. Ver rijverbod in de weekenden tussen 10 en 14 uur op zaterdag en 17 en 22 uur op zondagen geldt alleen voor Catalonië.

Ga naar de inhoud