Grensovergang Portalet tussen Spanje en Frankrijk weer geopend in Huesca

Grensovergang Portalet tussen Spanje en Frankrijk weer geopend in Huesca
Beeld: via canva.com

Grensovergang Portalet tussen Spanje en Frankrijk weer geopend in Huesca

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Deze woensdag is El Portalet, een van de vier grensovergangen in de Aragonese Pyreneeën, heropend na een 40 daagse sluiting door een aardverschuiving aan de Franse zijde. Deze heropening komt net voor de Quebrantahuesos fietsmarathon op 17 juni, zodat er geen wijzigingen in de route nodig zijn. Daarnaast hebben de ondernemers van de Tena-vallei behoorlijk geleden door het gebrek aan toeristische doorstroming, voornamelijk bij de grenswinkels, waarvan de meeste klanten uit Frankrijk komen.

De grensovergang van Portalet in Sallent de Gallego was sinds 3 mei 2023 gesloten vanwege een grote aardverschuiving aan de Franse kant. De verwachting was dat de sluiting enkele weken zou duren vanwege het risico op nieuwe aardverschuivingen in hetzelfde gebied. Grote rotsblokken, sommige ter grootte van een auto, vielen op de RD-934, ongeveer 3 kilometer van de grens in de richting van de afdaling. Gelukkig was er op dat moment geen voertuig aanwezig.

Ongeveer 15.000 kubieke meter was door de aardverschuiving vrijgekomen. De technici concludeerden na een uitgebreide inspectie op de grond en vanuit de lucht dat er gevaar was voor nieuwe aardverschuivingen, waardoor het probleem mogelijk lang zou aanhouden. Uiteindelijk hebben de werkzaamheden 40 dagen geduurd waardoor ze op tijd de grensovergang en weg konden openen voor de grote regionale wielerronde die in het weekend van 17/18 juni ook invloed heeft op het verkeer bij Portalet.

Alternatieven voor Portalet zijn de grensovergang van Somport (tunnel en bergpas) en de grensovergang van Bielsa (tunnel). Deze zijn wel geopend voor het verkeer, maar de Bielsa-tunnel is na 22 uur gesloten aan de Franse kant.

Ga naar de inhoud