Haai van twee meter zorgt voor ontruiming zee bij strand in Orihuela-Costa

Haai van twee meter zorgt voor ontruiming zee bij strand in Orihuela-Costa
Beeld: voorbeeldfoto / via 123rf

Haai van twee meter zorgt voor ontruiming zee bij strand in Orihuela-Costa

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het strandseizoen in Orihuela-Costa aan de Costa Blanca in het zuiden van de provincie Alicante is begonnen met een gebeurtenis die de zwemmers bij het Aguamarina strand even liet schrikken. Deze donderdagochtend werd een blauwe haai, ook wel tintorera genoemd en ongeveer twee meter lang, gezien zwemmend dicht bij het strand.

Zodra ze opmerkten dat het dier aanwezig was, waarschuwden de strandwachten en toezichthouders de zwemmers met hun fluit om snel uit het water te komen. Daarnaast zeiden enkele ooggetuigen dat een vrouw in paniek raakte toen ze merkte dat de haai dicht bij haar zwom.

De strandwachten hebben de lokale politie ingeschakeld en diverse politieagenten hebben het gebied doorzocht, maar ze hebben de haai niet meer teruggezien. Daarom bleef de vlag op groen en sommige zwemmers doken al vijf minuten na het voorval opnieuw het water in.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat de opwarming van de zee door klimaatverandering invloed heeft op alle soorten, waaronder grote roofdieren, en kan leiden tot veranderingen in de patronen, verspreidingsgebieden en migratieroutes van haaien.

Gezien zijn uiterlijk, zou het mogelijk een tintorera kunnen zijn, een haaiensoort uit de Middellandse Zee. Gezien zijn gedrag heeft de haai wellicht een probleem. Net als andere zeedieren die vaak dicht bij de kust komen, kan het interactie gehad hebben met een ander zeedier, vast hebben gezeten aan een vishaak en zich hebben losgemaakt, of mogelijk ziek zijn.

Tintorera-haaien komen elke zomer vaak naar de kust, hetzij vanwege deze problemen of wanneer ze al dood zijn. De gemeente benadrukt dat het geen gevaarlijk dier is. Ze voeden zich voornamelijk met vis en het is erg ongewoon dat ze mensen aanvallen, vooral als ze ziek of gewond zijn.

Ga naar de inhoud