Het Nederlandse initiatief om een woonboot te creëren voor 500 werknemers op Ibiza

Het Nederlandse initiatief om een woonboot te creëren voor 500 werknemers op Ibiza
Beeld: Busineehippie / web

Het Nederlandse initiatief om een woonboot te creëren voor 500 werknemers op Ibiza

In de zoektocht naar oplossingen voor de huisvestingsproblemen op het Spaanse eiland Ibiza, heeft een Nederlandse ondernemer een innovatief plan bedacht: een cruiseschip omgebouwd tot een drijvende woonvoorziening voor werknemers en seizoensarbeiders. Hans van de Rakt, een Nederlandse life- en businesscoach die al vier jaar op het eiland woont, wil met dit project betaalbare huisvesting bieden aan honderden mensen die worstelen met de enorme woningnood.

De situatie op Ibiza is schrijnend. Stijgende huurprijzen en een gebrek aan beschikbare woningen maken het voor veel werknemers en seizoensarbeiders bijzonder lastig om een fatsoenlijke plek te vinden om te wonen. Sommigen zijn gedwongen om in campings te verblijven of met tien personen in één kamer te wonen. Van de Rakt wil hier verandering in brengen met zijn “Sociaal Woonboot” project.

Hans van de Rakt is een gedreven Nederlander die het huisvestingsprobleem op Ibiza persoonlijk heeft ondervonden. Als zelfstandige coach kon hij zich geen betaalbare woonruimte op het eiland veroorloven. Toen hij ontdekte dat veel andere werknemers in dezelfde situatie verkeerden, bedacht hij het plan voor een drijvende woonvoorziening.

Van de Rakt’s visie is om een oud cruiseschip te kopen en om te bouwen tot een woonboot met ongeveer 300 hutten of cabines. Deze zouden plaats bieden aan zo’n 500 bewoners, allemaal werknemers of vaste bewoners van Ibiza. Toeristen zouden niet worden toegelaten op de boot.

Een van de belangrijkste doelstellingen van het project is om betaalbare huisvesting te bieden. Van de Rakt wil de hutten verhuren tegen redelijke prijzen, zodat werknemers en seizoensarbeiders met een bescheiden inkomen toch een fatsoenlijke plek hebben om te wonen.

Naast de hutten wil Van de Rakt ook andere voorzieningen op de boot aanbieden, zoals een restaurant, sportfaciliteiten en een winkel. Bewoners zouden hier tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken, waardoor het geheel een soort zelfvoorzienende gemeenschap zou worden.

Het idee van een woonboot op Ibiza is niet helemaal nieuw. In 2017 meerde in Barcelona het schip Moby Dada, ook wel bekend als het “Barco de Piolín”, aan. Dit schip bood tijdelijke huisvesting aan duizenden agenten die naar Barcelona kwamen voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober.

Ga naar de inhoud