Search
menu
Search

Inwoners Spanje eten deze zomer gemiddeld 28 kroketten per persoon

Inwoners Spanje eten deze zomer gemiddeld 28 kroketten per persoon
Beeld: Canva

Inwoners Spanje eten deze zomer gemiddeld 28 kroketten per persoon

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Het is een van de Spaanse tapas bij uitstek, de kroketten in allerlei smaken en vormen. Volgens de statistieken eet elke Spanjaard er deze zomer 28 stuks van. Als ze dan echt zo lekker zijn, kan jij ze toch niet missen wanneer je er deze zomer op reis gaat? Maar wat vraag je dan het best?

“De klanten hebben hun kroketten het liefst krokant aan de buitenkant en vloeibaar aan de binnenkant, als ze aangekoekt zijn vallen ze niet in de smaak”. Aan het woord een kenner, Cristian Turmo, ober van Doña Casta in Zaragoza. Die bar heeft op het menu alleen maar roerei en een groot aanbod aan kroketten. “Het geheim zit hem dus in de samenstelling”.

Vorig jaar at de gemiddelde Spanjaard 2,5 kilogram kroketten, een honderdtal met andere woorden. Volgens informatie van de organisatie Croquetas Ricas worden daarvan meer dan 26 in de zomer gegeten. In de bar Doña Casta worden er bijvoorbeeld elk weekend meer dan 700 kroketten geserveerd.

Maar wat zijn nu de smaken die het meest worden gevraagd? Op nummer een staan de croquetas de jamón (ham) die goed zijn voor 65% van de totale consumptie, zowel thuis als op restaurant. Op de tweede plaats staat de andere klassieker, de croquetas de setas (champignons). In het geval van Doña Casta zijn het verder de kroketten van zwarte rijst en alioli, ossenstaart en ingelegde kwartel die het goed doen. Op nationaal niveau worden ook de viskroketten zoals die van kabeljauw veel besteld.

Voor wie nog meer inspiratie wil zijn er bijvoorbeeld ook de kroketten van ham en kaas met noten, die van worst, die met kip curry, blauwe kaas, Gorgonzola of die van zeevruchten. Deze week schreven we nog dat de Nederlandse en Belgische toeristen deze zomer gemiddeld respectievelijk 7,7 en 6,8 nachten in Spanje blijven. Wie aan het Spaanse gemiddelde van kroketten per dag wil raken deze zomer, moet er dus maar liefst vier per dag zien binnen te spelen. Smakelijk!

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?