Search
menu
Search

Kusttram rijdt nu rechtstreeks van Denia naar Calpe over nieuw viaduct

Kusttram rijdt nu rechtstreeks van Denia naar Calpe over nieuw viaduct
Beeld: TRAM d'Alacant / facebook

Kusttram rijdt nu rechtstreeks van Denia naar Calpe over nieuw viaduct

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Valenciaanse regionale overheidsorganisatie ‘Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana’ (FGV) heeft vrijdag het nieuwe Quisi-viaduct in Benissa geopend. Dit viaduct maakt deel uit van Lijn 9, die van Benidorm naar Denia gaat, van de TRAM d’Alacant. Met deze nieuwe faciliteit is het niet meer nodig om over te stappen, aangezien het de nieuwe duale treinen in staat stelt om direct tussen Denia en Calpe te rijden.

Met een budget van 9.857.534 euro, gefinancierd door de Europese Unie, bevindt de nieuwe infrastructuur zich stroomafwaarts van het oorspronkelijke viaduct. Het nieuwe viaduct heeft een schuine alignering en een lengte van 370 meter, wat het mogelijk maakt voor de nieuwe duale (elektrisch-diesel) treinen, geïntroduceerd door FGV, om er overheen te rijden.

Het originele Quisi-viaduct werd gebouwd tussen 1913 en 1915, als deel van de constructie van de spoorlijn tussen Alicante en Denia. Dankzij de renovatiewerkzaamheden die FGV op dit traject heeft uitgevoerd, blijft het viaduct in gebruik. Na voltooiing van de werkzaamheden is het plan om dit viaduct te transformeren tot een deel van een groene route (Via Verde), een wandel- en fietspad over oude treinsporen.

De tram van Alicante werd als proef in 1999 in gebruik genomen waarna men in 2002 begon met de uitbreiding van de tramlijn. Ondertussen bestaat het netwerk in totaal uit 127 kilometer spoor. Er zijn op dit moment zes lijnen, te weten L1 (Luceros-Benidorm); L2 (Luceros-San Vicente de Raspeig); L3 (Luceros-El Campello); L4 (Luceros-Plaza de La Coruña); L5 (Puerta del Mar-Plaza de La Coruña) en de L9 (Benidorm-Denia).

Lijn 9 van de TRAM Metropolitano van Alicante is een route die in dienst is van de tram van Alicante. Het loopt langs de noordkust van de provincie en verbindt Benidorm, Alfaz del Pi, Altea, Calpe, Benissa, Teulada, Gata de Gorgos, Denia en dan nu Calpe, vanaf het station Benidorm tot het station Calpe. Het is een forensendienst met een lagere frequentie dan de rest van de TRAM-diensten.

  • tram2
  • Kusttram rijdt nu rechtstreeks van Denia naar Calpe over nieuw viaduct
  • tram3 1
Ga naar de inhoud