Search
menu
Search

Parlementsverkiezingen Spanje op 23 juli en het via de post je stem uitbrengen

Parlementsverkiezingen Spanje op 23 juli en het via de post je stem uitbrengen
Beeld: video screenshot / antena3

Parlementsverkiezingen Spanje op 23 juli en het via de post je stem uitbrengen

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals bekend viert Spanje op 23 juli opnieuw parlementsverkiezingen. Het gaat om vervroegde verkiezingen die eigenlijk dit jaar voor november of december op de agenda stonden, maar door premier Pedro Sánchez zijn vervroegd naar 23 juli. Wat is het nadeel van deze datum? Deze valt midden in de zomervakantie, en dus kiezen meer dan 2,6 miljoen Spanjaarden ervoor om via de post te stemmen, een nooit eerder behaald aantal ‘votantes por correo’.

Voor de parlementsverkiezingen op 23 juli heeft de Spaanse Post (Correos) 2.622.808 aanvragen voor stembiljetten ontvangen, waarvan de deadline op donderdag was. Dit is een nieuw record en laat een indrukwekkende groei zien van 94,7% in vergelijking met de parlementsverkiezingen op 28 april 2019, toen er 1.346.995 aanvragen waren. Het postbedrijf heeft aangegeven dat van alle poststemverzoeken er 1.924.976 in persoon zijn aangeleverd, terwijl 697.832 digitaal zijn ingediend.

Nadat de kiezers hun stembiljetten hebben ontvangen, moeten zij die, na verificatie van hun identiteit, inleveren bij de Correos-kantoren. Dit dient te gebeuren voor de aankomende deadline van 20 juli. Correos moedigt burgers aan niet tot de laatste dag te wachten en zo snel mogelijk te stemmen, gezien de flexibele openingstijden van de postkantoren.

Op zaterdag 15 juli waren in Madrid en Barcelona 106 kantoren open van 9 tot 21 uur en op zondag 16 juli van 9 tot 14 uur. Aan deze speciale openingstijden nemen ook postkantoren verspreid over heel Spanje deel, vooral in kustgebieden met veel toeristen waar een hoge opkomst is verwacht. Om precies te zijn, op zaterdag waren 1.966 kantoren in het hele land open en op zondag 276, voornamelijk gevestigd in de hoofdsteden van provincies in toeristische gebieden zoals Andalusië, de Valencia regio, Murcia en de Balearen.

Problematiek

Recent is echter ook enige problematiek ontstaan omdat de grootste oppositieleider van de Partido Popular zegt dat de overheid niet genoeg personeel heeft ingeschakeld om het hoge aantal stembiljetten te verwerken waardoor de kans bestaat dat vele duizenden mensen niet op tijd kunnen stemmen. De vertegenwoordiger van de Spaanse vakbond CCOO zegt echter dat er reeds één miljoen stemmen zijn uitgebracht en dat alle meer dan 2,6 miljoen stembiljetten bij de stembureaus zullen arriveren. Er zijn volgens Correos meer dan 20.000 extra personeelsleden aangenomen.

Ga naar de inhoud