skip to Main Content
Spanje accepteert samen met 5 andere EU landen 141 Aquarius migranten
La Vanguardia

Spanje accepteert samen met 5 andere EU landen 141 Aquarius migranten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje accepteert met 5 andere EU landen migranten

La Vanguardia

MADRID – Afgelopen juni werd de Aquarius boot vol met 629 migranten geaccepteerd in de haven van Valencia omdat Italië en Malta geen toestemming gaven om aan te meren. Nog niet zo lang geleden accepteerde Spanje om humanitaire redenen ook een boot van Open Arms met aan boord 87 migranten. Dit keer heeft de Aquarius met aan boord 141 migranten het echter niet zo makkelijk maar er is een oplossing gevonden.

Er is voor het eerst een Europese overeenkomst bereikt tussen zes verschillende lidstaten die gezamenlijk de 141 migranten, waarvan 73 minderjarigen, van de Aquarius opnemen. In deze Europese afspraak zijn ook 114 andere migranten opgenomen die deze maandag bij Malta zijn aangekomen. In totaal gaat het dus om 255 migranten.

Spanje zal 60 migranten opvangen terwijl de overige opvarenden door Frankrijk (60), Duitsland (50), Malta (50) Portugal (30) en Luxemburg (5) opgevangen worden.

De Aquarius heeft na deze Europese overeenkomst van Malta toestemming gegeven om de haven binnen te varen waarna het grootste deel van de opvarenden door worden gestuurd naar de vijf eerder genoemde landen. In eerste instantie wilde Malta niet meewerken en ook Italië weigert de Aquarius te helpen. Na deze Europese samenwerking heeft Malta toch de medewerking verleend, mede omdat de reeds op maandag opgevangen migranten ook in de overeenkomst zijn meegenomen.

Na de weigering van Italië en Malta werd de Spaanse overheid opnieuw gevraagd of zij mee wilden werken maar dit keer ging dat niet zo makkelijk omdat volgens de regering Spanje niet de veiligste optie is. Wel begon de Spaanse regering een overleg met andere EU-lidstaten om tot een gezamenlijke oplossing te komen, iets wat voor het eerst gelukt is.

Catalonië

Na de weigering van de Spaanse overheid wist de Catalaanse regiopremier op Twitter tegengas te geven en te melden dat Catalonië wel bereid is om de migranten een veilige haven te bieden. Quim Torra heeft de havens van Palamós (Girona), Vilanova i la Geltrú (Barcelona) en Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) aangeboden. Ook de gemeente Barcelona heeft al medegedeeld dat ze opnieuw bereid waren om de Aquarius en de 141 migranten te ontvangen.

Uiteindelijk heeft de Spaanse regering besloten dat de 60 migranten die Spanje zal opnemen naar een haven in Catalonië zullen gaan, welke is nog niet bekend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Échte vluchtelingen zullen er volgens mij geen probleem van maken als ze enkele weken of maanden worden ondergebracht in een comfortabel maar gesloten opvangcentrum tot hun situatie is onderzocht. Zo moeilijk is dat toch niet ? Ik vraag me al jaren af waarom dit niet gebeurt ! Het zou m.i. het aantal ‘vluchtelingen’ drastisch doen dalen.

  1. Het gebeurd niet zo vaak, dus een vermelding waard, maar ik heb het volledig met je eens Miel. Gewoon vast zetten in een net kamp, maar met een stukje minder vrijheden dan ze nu hebben. De echte vluchtelingen zal je dan zeker niet horen. En de rest bedenkt zich dan wel 2 keer voor ze deze kant op komen.
   Als ik sommige verhalen hoor van de asielzoekers in NL, hoe die vanuit de opvang gewoon dagelijks steden in gaan om te plunderen, dan snap je niet dat ze die lui niet vastzetten en gelijk terug sturen.
   Voorbeeld, een grote groep Marokkanen vooral zeer jonge jongens, die ZERO kans hebben op een permanent asiel, maakt al maanden de binnenstad van Groningen onveilig….pas na veel klachten en aangiften heeft men besloten ze apart te zetten en de deuren dicht te houden….Het moet altijd eerst mis gaan, voordat men ingrijpt, terwijl men dit van te voren had kunnen en moeten weten.

 2. Ongelofelijk dat deze mensenzwendel van de vluchtelingenmaffia via zogenaamde reddingsschepen gewoon door gaat. Het toont wederom de desastreuze PSOE politiek van de non valeur Sanchez aan. Onder Rajoy was dit maffiaschip geen Spaanse haven binnen gelopen. Sanchez wil witte voetjes bij het politbureau in Brussel en bij Merkel, de grootste Europese cultuurvernietigster sedert Hitler (dixit Duitse vooraanstaande filosofen), halen. Sanchez moet zo snel mogelijk uit het politieke veld geruimd worden.

  1. Beter lezen het was niet Sanchez maar Torra tegen de regering in dus, zomaar je gal gaan spuwen op Sanchez slaat kant nog wal. Rajoy en de PP waren de pest van Spanje je kunt daarna enkel nog maar de goede kant op.

 3. dat zijn geen asielzoekers ongeveer 10 a 15 % zijn het wel ,al de rest dat zijn boelzoekers,parasieten .
  alles verwoesten ,moorden,verkrachten, kinderverkrachters ,
  dan zijn ze verwonderd dat ze gehaat worden ,komen heel europa leeg eten
  waar de blanke generatie hun kl.ten voor afgedraaid en dik betaald hebben .
  sorry voor mijn taalgebruik, Rajoy is weg en de psoe mister Sanchez laat ze maar
  binnen komen , nu catalonie gewoon om te provoceren , de spanjaarden zelf krijgen weinig of niks , in het beste geval 426 € als ge een ssociaal geval met kind (eren) zijt ,
  begrijp niet dat de spanjaarden hun niet laten horen ,of komt dat nog ??

 4. Migranten in Europa binnenlaten kost ons toch helemaal niets omdat deze zo hoog opgeleide bezoekers natuurlijk keurig een baan gaan zoeken in de hoogste regionen en nooit iets zullen stelen en van de vrouwen afblijven. Wir schaffen das! PPFFFFFFFFF :(:(:(

 5. In deze zaak heeft de onbeschofte Torra (en zijn gevolg) bedacht om over de rug van zielige vluchtelingen machtspolitiek tegen de Spaanse staat te bedrijven, door aan te geven dat de Aquarius welkom is in 3 Catalaanse havens, terwijl Madrid (in Europees verband) een rem op de toelating had bepleit.
  De separatisten zijn alleen maar uit op ontwrichting en destructie.

  1. Maar de reactie van de Spaanse regering getuigt van humor, na dit “aanbod”van Torra! Ze krijgen nu dus de 60 immigranten die Spanje in deze deal beloofd had op te nemen.
   Ik vrees alleen dat dit niet helemaal het plannetje van Torra was ………..???

    1. Het is niet door deze verdeel-en-heers politiek dat het probleem opgelost gaat raken! Ik zie in het geheel geen coordinatie om die maffia van trafficanten aan te pakken. Of het nu om hoeren, drugs of migranten gaat, steeds lijkt men bij hetzelfde uit te komen. Ce laiser-passer zal ons nog zuur opbreken en EU tracht te sussen door te verdelen in kleine aantallen over de lidstaten. Om een jaar tik dat echter ook aan, hoor.

   1. Jan, vraag eens op straat aan de separisten of ze die vluchtelingen eigenlijk wel willen opnemen, en of al die andere toeristen dan van het balkon moeten springen…..

    1. Toevallig gisteren nog een paar Separatisten gesproken en inderdaad gevraagd wat zij van deze deze “migranten” vinden. Het antwoord was ondubbelzinnig: ” Ze kunnen wat ons betreft verrekken”! Ik reageerde toen maar met” I bet you say that to all the girls”!??

   2. Uiteindelijk blijven deze migranten (lees gelukzoekers) toch niet Spanje of in Zuid Europa.. Die gaan allemaal naar Noord Europa waar het allemaal veel beter is 😉

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken