Spanje accepteert samen met 5 andere EU landen 141 Aquarius migranten

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spanje accepteert samen met 5 andere EU landen 141 Aquarius migranten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen juni werd de Aquarius boot vol met 629 migranten geaccepteerd in de haven van Valencia omdat Italië en Malta geen toestemming gaven om aan te meren. Nog niet zo lang geleden accepteerde Spanje om humanitaire redenen ook een boot van Open Arms met aan boord 87 migranten. Dit keer heeft de Aquarius met aan boord 141 migranten het echter niet zo makkelijk maar er is een oplossing gevonden.

Er is voor het eerst een Europese overeenkomst bereikt tussen zes verschillende lidstaten die gezamenlijk de 141 migranten, waarvan 73 minderjarigen, van de Aquarius opnemen. In deze Europese afspraak zijn ook 114 andere migranten opgenomen die deze maandag bij Malta zijn aangekomen. In totaal gaat het dus om 255 migranten.

Spanje zal 60 migranten opvangen terwijl de overige opvarenden door Frankrijk (60), Duitsland (50), Malta (50) Portugal (30) en Luxemburg (5) opgevangen worden.

De Aquarius heeft na deze Europese overeenkomst van Malta toestemming gegeven om de haven binnen te varen waarna het grootste deel van de opvarenden door worden gestuurd naar de vijf eerder genoemde landen. In eerste instantie wilde Malta niet meewerken en ook Italië weigert de Aquarius te helpen. Na deze Europese samenwerking heeft Malta toch de medewerking verleend, mede omdat de reeds op maandag opgevangen migranten ook in de overeenkomst zijn meegenomen.

Na de weigering van Italië en Malta werd de Spaanse overheid opnieuw gevraagd of zij mee wilden werken maar dit keer ging dat niet zo makkelijk omdat volgens de regering Spanje niet de veiligste optie is. Wel begon de Spaanse regering een overleg met andere EU-lidstaten om tot een gezamenlijke oplossing te komen, iets wat voor het eerst gelukt is.

Catalonië

Na de weigering van de Spaanse overheid wist de Catalaanse regiopremier op Twitter tegengas te geven en te melden dat Catalonië wel bereid is om de migranten een veilige haven te bieden. Quim Torra heeft de havens van Palamós (Girona), Vilanova i la Geltrú (Barcelona) en Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) aangeboden. Ook de gemeente Barcelona heeft al medegedeeld dat ze opnieuw bereid waren om de Aquarius en de 141 migranten te ontvangen.

Uiteindelijk heeft de Spaanse regering besloten dat de 60 migranten die Spanje zal opnemen naar een haven in Catalonië zullen gaan, welke is nog niet bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.