skip to Main Content
Isabel Díaz Ayuso dankzij Ciudadanos en VOX nieuwe regiopremier Madrid
Archieffoto

Isabel Díaz Ayuso dankzij Ciudadanos en VOX nieuwe regiopremier Madrid

MADRID – Isabel Díaz Ayuso is sinds afgelopen woensdag de nieuwe regiopremier van de Comunidad de Madrid nadat ze dankzij de stemmen van de Ciudadanos en VOX partijen gekozen werd. Alle andere partijen stemden tegen maar dat was niet genoeg om Ayuso tot de derde vrouwelijke regiopremier van Madrid te kiezen van de eerste coalitie regering in deze regio.

De 40-jarige Isabel Díaz Ayuso is de derde vrouwelijke regiopremier van de Comunidad de Madrid geworden waarmee ze Cristina Cifuentes en Esperanza Aguirre opvolgt. Deze laatste twee moeten binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege vermoedelijke fraude waarbij ook de naam van Ayuso genoemd wordt in de Spaanse media. Ayuso zelf zegt dat ze Cifuentes en Aguirre amper kent maar de bewijzen en foto’s laten iets anders zien. Zo was Ayuso de Community Manager voor het Twitterprofiel van hond Pecas van Aguirre.

Daarnaast kwam Ayuso ook in het nieuws vanwege een hoge lening die aan haar en haar overleden vader werd gegeven terwijl, zoals wat de oppositie zegt, de normale mensen dat niet makkelijk krijgen. Ook komt de naam Ayuso regelmatig naar boven in de Púnica fraude rechtszaak waarbij getuigen haar naam als belangrijke tussenpersoon hebben genoemd. 

Maar dat zijn allemaal verhalen die de ronde doen en wat er niet voor heeft gezorgd dat de partij Ciudadanos toch met de Partido Popular een overeenkomst tekende voor een coalitie-regioregering met de hulp van de stemmen van VOX die geen onderdeel uitmaakt van de coalitieregering maar wel een hele dikke stempel drukte op de onderhandelingen en het uiteindelijke regeringsprogramma. 

Iets soortgelijks gebeurde ook in de autonome regio’s Andalusië en Murcia waar de drie centrumrechtse, extreem rechtse en liberale partijen hand in hand gaan om een blok te vormen tegen de linkse partijen zoals PSOE en Podemos. Overigens is Ignacio Aguado van Ciudadanos de vicepremier geworden in de regio Madrid.

Bij al deze onderhandelingen en overeenkomsten speelde de extreem rechtse partij VOX ondanks veel minder stemmen dan de PP en Ciudadanos de belangrijkste rol waarbij hun eisen voor een groot deel werden aangenomen door de andere partijen. 

De Partido Popular regeert al sinds 1995 in de autonome regio Madrid waarbij ook al jaren veel corruptie- en fraudezaken ervoor hebben gezorgd dat politici moesten opstappen en er dankzij wanbeleid enorme hoge schulden ontstonden. Ook de gemeente Madrid wordt sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen weer geleid door de PP-partij met José Luis Martínez Almeida als nieuwe burgemeester.

Bij de laatste regionale verkiezingen in de regio Madrid wist de PSOE deze met 37 zetels te winnen en haalde de PP 30 zetels en Ciudadanos 26 zetels. Más Madrid kreeg 20 zetels, VOX 12 zetels en Podemos 7 zetels.  

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het goede nieuws is dat Madrid buiten de greep van de PSOE blijft, van die salonsocialisten van wie er aardig wat in een nog niet zo ver verleden falangisten waren. Die noemen ze in Spanje “chaqueteros”.

    1. De PP is een gevaarlijk gedrocht wat uitgeroeid dient te worden en dat wel zo snel als mogelijk. Gelukkig komen er straks weer nieuwe verkiezingen waarbij de PSOE nog meer stemmen krijgt en dan kunnen alle regios weer heerlijk overnieuw beginnen met andere uitkomsten waarbij VOX helemaal buitenspel wordt gezet. Ik ben normaal gezien helemaal niet tegen rechts maar in Spanje maakt rechts er een corrupt potje van en dat mag van mij zo snel mogelijk verdwijnen. Als je nu ziet wat de resultaten zijn en uitkomsten van Rajoy en zijn PP is het land behoorlijk naar de klote geholpen dit zie je keihard terug in de gemeentes waar vrijwel geen geld meer is uitgegeven aan belangrijke zaken die nu behoorlijk beginnen te knagen 9 jaar na dato. Helaas hebben we al meer dan een jaar geen regering meer. De vinger naar de PSOE richten kan dan ook nog niet. Dit kan pas als er een regering is en er grote beslissingen zijn gemaakt die ook daadwerkelijk doorgevoerd worden want wat er nu gebeurd stond al op de kalender en was dus al beslist.

  2. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan!” zeggen ze bij ons thuis. Nationaal fanatisme en in mindere mate corruptie vormen de familieband van deze nakomelingen van Franco.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken