Isabel Díaz Ayuso dankzij Ciudadanos en VOX nieuwe regiopremier Madrid

Twitter
Beeld: Twitter

Isabel Díaz Ayuso dankzij Ciudadanos en VOX nieuwe regiopremier Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Isabel Díaz Ayuso is sinds afgelopen woensdag de nieuwe regiopremier van de Comunidad de Madrid nadat ze dankzij de stemmen van de Ciudadanos en VOX partijen gekozen werd. Alle andere partijen stemden tegen maar dat was niet genoeg om Ayuso tot de derde vrouwelijke regiopremier van Madrid te kiezen van de eerste coalitie regering in deze regio.

De 40-jarige Isabel Díaz Ayuso is de derde vrouwelijke regiopremier van de Comunidad de Madrid geworden waarmee ze Cristina Cifuentes en Esperanza Aguirre opvolgt. Deze laatste twee moeten binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege vermoedelijke fraude waarbij ook de naam van Ayuso genoemd wordt in de Spaanse media. Ayuso zelf zegt dat ze Cifuentes en Aguirre amper kent maar de bewijzen en foto’s laten iets anders zien. Zo was Ayuso de Community Manager voor het Twitterprofiel van hond Pecas van Aguirre.

Daarnaast kwam Ayuso ook in het nieuws vanwege een hoge lening die aan haar en haar overleden vader werd gegeven terwijl, zoals wat de oppositie zegt, de normale mensen dat niet makkelijk krijgen. Ook komt de naam Ayuso regelmatig naar boven in de Púnica fraude rechtszaak waarbij getuigen haar naam als belangrijke tussenpersoon hebben genoemd. 

Maar dat zijn allemaal verhalen die de ronde doen en wat er niet voor heeft gezorgd dat de partij Ciudadanos toch met de Partido Popular een overeenkomst tekende voor een coalitie-regioregering met de hulp van de stemmen van VOX die geen onderdeel uitmaakt van de coalitieregering maar wel een hele dikke stempel drukte op de onderhandelingen en het uiteindelijke regeringsprogramma. 

Iets soortgelijks gebeurde ook in de autonome regio’s Andalusië en Murcia waar de drie centrumrechtse, extreem rechtse en liberale partijen hand in hand gaan om een blok te vormen tegen de linkse partijen zoals PSOE en Podemos. Overigens is Ignacio Aguado van Ciudadanos de vicepremier geworden in de regio Madrid.

Bij al deze onderhandelingen en overeenkomsten speelde de extreem rechtse partij VOX ondanks veel minder stemmen dan de PP en Ciudadanos de belangrijkste rol waarbij hun eisen voor een groot deel werden aangenomen door de andere partijen. 

De Partido Popular regeert al sinds 1995 in de autonome regio Madrid waarbij ook al jaren veel corruptie- en fraudezaken ervoor hebben gezorgd dat politici moesten opstappen en er dankzij wanbeleid enorme hoge schulden ontstonden. Ook de gemeente Madrid wordt sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen weer geleid door de PP-partij met José Luis Martínez Almeida als nieuwe burgemeester.

Bij de laatste regionale verkiezingen in de regio Madrid wist de PSOE deze met 37 zetels te winnen en haalde de PP 30 zetels en Ciudadanos 26 zetels. Más Madrid kreeg 20 zetels, VOX 12 zetels en Podemos 7 zetels.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.