Veiligheidscrisis in Barcelona

Veiligheidscrisis in Barcelona
Beeld: Archieffoto

BARCELONA – Voor het eerst erkent de gemeente Barcelona dat Barcelona een ‘crisis de seguridad’ heeft ofwel een veiligheidscrisis. De criminaliteit is in de Catalaanse hoofdstad met 9% gestegen terwijl de misdaad tegen personen met 1,3% daalde het afgelopen half jaar.

Dit jaar zijn er tot nu toe 13 personen vermoord, 3 meer dan gedurende dezelfde periode in 2018. De afgelopen 48 uur werden er in 24 uur tijd drie personen neergestoken wat de aandacht van de regionale en landelijke pers heeft getrokken.

In 2018 steeg het aantal diefstallen (hurto) met 22% terwijl deze in andere grote steden zoals Madrid, Valencia, Zaragoza en Sevilla daalden. Uit een enquête is ook al eens gebleken dat 25,6% van de deelnemers tenminste een keer slachtoffer was van een diefstal. 

In de meeste gevallen gaat het om diefstallen van tassen en telefoons waarbij ook gesproken wordt over bedreigingen en fraude. De wijken Ciutat Vella en het oude deel van de stad zijn daarbij de plaatsen die het meest genoemd worden wat betreft diefstallen.

2019

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die hier verzameld zijn blijkt dat in het eerste trimester van 2019 er 26 verkrachtingen en aanrandingen plaatsvonden in Barcelona, daaronder ook enkele groepsverkrachtingen. 

Er vonden in januari, februari en maart (meest recente gegevens) 26.836 diefstallen plaats, 2.346 diefstal met geweld in woningen en 3.549 diefstallen met geweld op straat. Er werden de eerste drie maanden van 2019 in totaal 1.294 voertuigen gestolen en er waren 140 drugsgerelateerde zaken.

Enkele overzichten:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Robert Lemm

Nueva noche de violencia en Barcelona, donde ya se han producido más homicidios que en todo 2018, ABC, 16 de agosto de 2019.

Koos

Barcelona en Madrid 2 steden waar je gewoon als normaal denkend mens geen stap binnenzet. Helaas moet je voor je paspoort Madrid wel bezoeken maar wat een rampstad is dat ook. Barcelona is nu dagelijks in het nieuws met elke dag ander geweld waardoor er op alle vlakken een overkill is. Al jaren waarschuwen Spaanse onderzoek tv programmas hiervoor en nu is het te laat.

Llorettenaar

Hoeveel zonder papieren zitten daar, die slapen in de struiken. Wellicht zijn dat nog de brave die geen misstap riskeren..
Meer denk ik aan bendes en dealers voor hun afzetgebied & klanten en gebruikers die centen willen.
Doe er wat laagloners, zwartwerkers en illegalen bij, denkelijk met ellenbogen-werk erbij. Dat leeft dan onder de radar.

Piet Paëlla

Ken Barcelona goed, behalve inbraak in mijn auto heb ik nooit problemen gehad.
Jatvolk vind je echter in overvloed in de metro, op drukke toeristische plaatsen zoals bij de Sagrada Familia, in El Corte Inglés, op de Rambla, op de luchthaven en bij de wegrestaurants op de autobanen.
Daar worden bijna altijd buitenlanders beroofd, waardoor er weinig melding is in de pers en er (zo lijkt het) weinig aan wordt gedaan.

Robert Lemm

Ik woonde in 1965 in Barcelona. Je kon in het zeer drukke centrum op straat slapen, het was uitzonderlijk veilig voor zo’n grote stad met zoveel vertier op en rond de Ramblas, met matrozen flanerend tussen Colón en het Plaza de Cataluña. Er werd genoeg Catalaans gesproken, maar Spaans was de voertaal. Wat is er met Barcelona gebeurd? Dat separatisme en ook plaatselijke anarchisme moeten daar iets mee te maken hebben. Nog afgezien van het jihadisme dat daar geconcentreerder is dan waar ook in Spanje.

Juana

Ah kom op man. Ik ben zelf wat je noemt “separatist” en ik ga niemand slaan of vermoorden. Trouwens de voertaal taal in Catalunya is Catalaans en Spaans en geloof me als ik in Barcelona ben kan ik amper Catalaans spreken . Deze “krant” schrijft altijd de negatieve nieuws over Catalunya. Ik vraag me af waar alle nieuws vandaan komen : Madrid????

Ned

Het is vrij logisch dat ze in Barcelona met meer jihadisme te maken hebben. Er wonen veel meer moslims in Barcelona dan in andere Spaanse steden. In Catalonië wonen sowieso vrij veel moslims. Al zal het in Valencia de komende decennia waarschijnlijk dezelfde kant opgaan. Daar hanteren ze de laatste tijd eenzelfde ‘open armen’ beleid met betrekking tot economische migranten uit het Midden-Oosten en Afrika. Ondanks dat men de crisis nog niet te boven is, de werkloosheid hoog is, en de volgende crisis alweer op de deur staat te kloppen. Je wilt eigenlijk niet weten hoe zich dat zal gaan… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.