Search
menu
Search

Veiligheidscrisis in Barcelona

Oeps ... foto ontbreekt!

Veiligheidscrisis in Barcelona

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Voor het eerst erkent de gemeente Barcelona dat Barcelona een ‘crisis de seguridad’ heeft ofwel een veiligheidscrisis. De criminaliteit is in de Catalaanse hoofdstad met 9% gestegen terwijl de misdaad tegen personen met 1,3% daalde het afgelopen half jaar.

Dit jaar zijn er tot nu toe 13 personen vermoord, 3 meer dan gedurende dezelfde periode in 2018. De afgelopen 48 uur werden er in 24 uur tijd drie personen neergestoken wat de aandacht van de regionale en landelijke pers heeft getrokken.

In 2018 steeg het aantal diefstallen (hurto) met 22% terwijl deze in andere grote steden zoals Madrid, Valencia, Zaragoza en Sevilla daalden. Uit een enquête is ook al eens gebleken dat 25,6% van de deelnemers tenminste een keer slachtoffer was van een diefstal. 

In de meeste gevallen gaat het om diefstallen van tassen en telefoons waarbij ook gesproken wordt over bedreigingen en fraude. De wijken Ciutat Vella en het oude deel van de stad zijn daarbij de plaatsen die het meest genoemd worden wat betreft diefstallen.

2019

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die hier verzameld zijn blijkt dat in het eerste trimester van 2019 er 26 verkrachtingen en aanrandingen plaatsvonden in Barcelona, daaronder ook enkele groepsverkrachtingen. 

Er vonden in januari, februari en maart (meest recente gegevens) 26.836 diefstallen plaats, 2.346 diefstal met geweld in woningen en 3.549 diefstallen met geweld op straat. Er werden de eerste drie maanden van 2019 in totaal 1.294 voertuigen gestolen en er waren 140 drugsgerelateerde zaken.

Enkele overzichten:

Ga naar de inhoud