18 ziekenhuisopnames na muggenbeet en westnijlvirus bij Sevilla (2020)

18 ziekenhuisopnames na muggenbeet en wetsnijlvirus bij Sevilla
Beeld: Wikimedia

18 ziekenhuisopnames na muggenbeet en westnijlvirus bij Sevilla (2020)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Afgelopen week werden er in de buurt van Sevilla 19 personen gemeld die positief waren getest op het westnijlvirus als gevolg van muggenbeten. Ondertussen zijn 18 van deze personen met hersenvliesontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om de dorpen Puebla del Río en Coria del Río die bij de provincie Sevilla in de autonome regio Andalusië horen.

Het westnijlvirus (virus del Nilo Occidental) is een virus dat circuleert onder trekvogels en wordt overgebracht door muggen. Het virus kan ook op de mens en op een groot aantal verschillende zoogdiersoorten worden overgedragen. 

De verantwoordelijke mug voor het overdragen van het virus is de ‘culex pipiens’ ofwel de gewone steekmug die soms als vector kan dienen voor de verspreiding van een aantal infectieziekten bij de mens, zoals Japanse encefalitis, de westnijlziekte en hersenvliesontsteking (meningoencefalitis vírica).

7 van de 18 opgenomen patiënten bevinden zich op de ic-afdeling (UCI) en zijn er ernstig aan toe. Ondertussen hebben de autoriteiten maatregelen genomen en worden de dorpen ontsmet terwijl de inwoners massaal anti muggensprays etc. kopen om muggenbeten te voorkomen. Het westnijlvirus kan niet van mens op mens overgedragen worden en wordt alleen verspreid via een muggenbeet.

Ga naar de inhoud