Grote bosbrand aan de Costa Blanca legt 6.500 hectare natuur in de as met 1.200 geëvacueerden

Grote bosbrand aan de Costa Blanca legt 3.500 hectare natuur in de as met 200 geëvacueerden
Beeld: @BomberosDipuALC / twitter

Grote bosbrand aan de Costa Blanca legt 6.500 hectare natuur in de as met 1.200 geëvacueerden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het binnenland van de Costa Blanca in de provincie Alicante heeft sinds zaterdagmiddag te maken met een grote natuur- en bosbrand. Deze woedt in Vall d’Ebo en heeft inmiddels meer dan 6.500 hectare natuur verwoest. Het is de zoveelste allesvernietigende natuur- en bosbrand in Spanje waar tot nu toe dit rampjaar al meer dan 254 duizend hectare natuur werd verwoest.

Het Spaanse leger is met de UME aanwezig om met tientallen militairen de brandweer op de grond en vanuit de lucht te helpen met bluswerkzaamheden. De natuur- en bosbrand woedt in de gemeente Vall d’Ebo maar heeft inmiddels er ook voor gezorgd dat meer dan 1.200 inwoners van Benirrama en Beniali in de Vall de Gallinera en verschillende andere dorpen in La Garrotxa streek hun huizen hebben moeten verlaten.

Op het moment van schrijven heeft deze nieuwe natuur- en bosbrand in Spanje sinds 14 augustus 21.40 uur alweer meer dan 36500 hectare natuur in een gebied van 30 kilometer verwoest in een voor de brandweer moeilijk begaanbaar terrein. De bluswerkzaamheden zijn niet alleen door de geografische situatie moeilijk maar ook door de weersomstandigheden met een extreme droogte, extreem hoge temperaturen en luchtvochtigheidsgraad maar ook door de harde wind. Volgens de brandweer is deze brand ontstaan door de inslag van bliksem.

2022 gaat de geschiedenisboeken in als het ergste jaar wat betreft natuur- en bosbranden in Spanje. Op het moment van schrijven (en zonder de huidige branden in Spanje”heeft het vuur dit jaar in acht maanden tijd alweer meer dan 254.061 hectare natuur verwoest. Spanje staat daarmee bovenaan de EU-lijst want in de hele Europese Unie is alweer meer dan 657.988 hectare natuur verwoest, het hoogste aantal sinds 2006. Na Spanje staat Roemenië met 150.528 hectare op de lijst gevolgd door Portugal met 75.277 en Frankrijk met 61.289 hectare verbrande natuur.

Ga naar de inhoud