Tweede week stakingen cabinepersoneel Ryanair in Spanje van start

Tweede week stakingen cabinepersoneel Ryanair in Spanje van start
Beeld: 123rf

Tweede week stakingen cabinepersoneel Ryanair in Spanje van start

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag 15 augustus is de tweede week begonnen in de vijf maanden durende stakingsperiode van het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje. Zoals wellicht bekend zijn de vakbondsleden van Ryanair op 8 augustus met een staking begonnen die tot maar liefst 7 januari 2023 door moet gaan. In de eerste week van stakingen werden volgens de vakbonden 20 vluchten geannuleerd en liepen 784 vluchten vertragingen op in Spanje.

Het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje dat aangesloten is bij de vakbonden USO en Sitcpla heeft de afgelopen maanden al 18 dagen gestaakt maar sinds maandag 8 augustus zijn daar vijf extra maanden met stakingen bijgekomen die tot 7 januari 2023 door moeten gaan. De stakingen van ongeveer 1.000 cabinepersoneelsleden van de 1.500 die Ryanair in Spanje heeft vinden plaats op maandag tot en met donderdag waarbij er op vrijdag, zaterdag en zondag niet gestaakt wordt.

Het is niet de eerste keer dat het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair staakt want dat gebeurde ook al op meerdere dagen van 24 juni tot en met 28 juli. Toen werden volgens de vakbonden meer dan 300 vluchten geannuleerd en hadden meer duizenden vluchten vertragingen, iets dat niet is bevestigd door Ryanair zelf. Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij gaat het slechts om een klein deel (minder dan 1%) van alle Ryanair vluchten vanuit en naar Spanje waarbij het dus alleen gaat om een deel van het Spaanse cabinepersoneel en dus bijvoorbeeld niet vluchten die een basis hebben in andere landen zoals België en Nederland.

Volgens de vakbonden USO en Sitcpla weigert Ryanair met hen om de tafel te gaan zitten en hebben ongeveer 40% van de leden meegedaan met de stakingen waardoor tientallen vluchten geannuleerd moesten worden. De vakbonden eisen echter dat de salarissen tussen de 5% en 13% omhoog gaan (800 tot 1.000 euro in 2022 en 2023) en dat het Spaanse minimumsalaris gerespecteerd wordt. Verder moet het cabinepersoneel een contract in Spanje en niet in Ierland krijgen omdat veel cabinepersoneel via arbeidsbureaus uit Ierland werkt. Verder heeft het cabinepersoneel geen wettelijk geregelde 22 vakantiedagen en moet het cabinepersoneel gegarandeerd 600 vlieguren krijgen met 5 werk- en 3 vakantiedagen.

De vakbonden USO en Sitcpla eisen dus met name verbeteringen wat betreft de salarissen en contracten voor het cabinepersoneel. Daarbij gaat het om ongeveer 1.000 werknemers want de overige 500 werknemers zijn lid van de vakbond CCOO waarmee Ryanair eerder dit jaar wel een overeenkomst wist te tekenen over salarissen.

Ga naar de inhoud