Veel klachten over het plastic gebruik van Mercadona

Veel klachten over het plastic gebruik van Mercadona
Beeld: Mercadona

VALENCIA – De Mercadona is Spanje”s populairste supermarkt en dagelijks doen miljoenen inwoners van Spanje hun inkopen bij de supermarkt. Maar naast veel loftuitingen over de service, assortiment, prijzen en producten wordt er ook veel geklaagd over Mercadona. Een van de meest voorkomende klachten is het gebruik van plastic.

Plastic handschoenen bij de groente-, fruit- en broodafdeling, plastic tasjes voor het fruit en brood, plastic bij voorverpakte groente en fruit, dubbele verpakkingen en nog veel meer plastic. Mercadona maakt bijna bij alle producten gebruik van plastic.

Terwijl men bij alle supermarktketens bezig is om het plastic voor eenmalig gebruik te reduceren door alternatieven te gebruiken of ernaar te zoeken, lijkt het erop dat het bij de Mercadona langzamer gaat. 

De lidl was in Spanje de eerste supermarktketen die de plastic boodschappentasjes verving voor papieren zakken. Andere ketens zoals de Carrefour, Día en ook de Mercadona volgden maar heel langzaam en ook nog niet voor 100%.

Nog steeds is het mogelijk plastic boodschappentasjes te krijgen bij de Mercadona, weliswaar van gerecycled plastic maar het blijft plastic. Daarnaast wordt er bij bijna alle producten plastic gebruikt terwijl dit volgens veel klanten overbodig is.

Het zijn dan ook de consumenten die veel klagen op de sociale media en samen met hun klachten ook foto’s plaatsen van het overtollig gebruik van plastic. Dagelijks zijn er mensen die e-mails sturen naar Mercadona om te klagen over het veelvuldig gebruik van plastic.

Het antwoord van Mercadona is altijd hetzelfde: “we werken elke dag hard om onze diensten en service te verbeteren”. Maar feit is dat er in de winkels niet veel van te merken is.

Veel klanten vragen zich af waarom de plastic tasjes voor eenmalig gebruik bij de groente-, fruit- en broodafdeling niet vervangen kunnen worden door netjes of tasjes van zetmeel of andere materialen die milieuvriendelijker zijn. Veel klanten zijn zelfs bereid meer te betalen als dat nodig is, of dat zeggen ze.

Wat is jouw mening over het plastic gebruik bij de Mercadona en andere supermarkten in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

36
Reageer op dit artikel

14 Comment threads
22 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
MARTOMORBA@GMAIL.COM

Ik was verbaasd in Engeland afgelopen mei, in de supermarkten zag ik mensen bij de slager met hun eigen bakjes (tupperware?) staan. Ook in de koffiebars nemen de mensen hun eigen mokken mee. Dat kunnen wij hier ook gaan doen.

Antoon

Natuurlijk is dit de toekomst , met uw eigen tas of.. zult u de zekerheid hebben dat er geen detergenten aanwezig zijn: net grootste vergif, heden doen wij de afwas zonder detergenten gewoon warm water en indien olie met azijn en maar spoelen, de Afrikanen doen hetzelfde.

Nicolas

Tuurlijk is het beperken van plastic zinvol.
Gewoon na de boodschappen al het overbodige plastic bewaren en de volgende keer bij Mercadonna afgeven.
Als een ieder dit zou doen zullen ze daar geweldig blij van worden !?!
Dit lijkt mij effectiever als mailtjes naar bedrijven sturen, toch?

Elly

Op de markt in Albir doen ze bijna overal twee plastic zakken om de groenten en het fruit.

Barbara

Had een keertje gewoon bananen in karretje gelegd zonder plastick.. de kassiere liep terug om een zakje te pakken.. ik was hier echt verbaasd over.. echt erg hoor.. men heeft geen idee bjn mercadona en ze doen er niets mee..

Leendert Suurbier

Ja het is inderdaad storend hoe vaak onnodig plastic aangeboden wordt. Op de vis afdeling gaat alles minimaal drie maal in plastic voor dat het met een glimlach overhandigd wordt. Bij de kassa is ook altijd de eerste vraag BOLSA..??? Niks geen geklooi met plastic en ook niet met alternatief papier want daar moeten dan weer al die bomen voor gekapt worden. Gewoon een tas van thuis meenemen en die veelvuldig gebruiken. Op alle papieren en plastic tassen in de detail handel € 5 belasting heffen per tas en dat geld aan het milieu besteden. Moet je zien hoe weinig… Lees verder »

Elly

Dat is een heel goed plan!

maclaren0@gmail.com

ik koop niet als er geen plastic rond zit veronderstel dat je voorganger door het toilet papier heeft gezeten bij een grote boodschap en eens even aan verschillende groenten fruit is gaan voelen zoals het hier altijd gebeurd in de winkelsdat fruit of groeten moet ik niet meer hebben zodus ik neem enkel als er plastic rond zit anders nada

Koos

Ja het aanraken van het produkt zonder plastic is smerig, door er plastic omheen te doen heb je tenminste niet de kans poepbacterien te eten na je aankoop. Plastic zelf is niet het probleem de afval verwerking ervan wel. Wij zenden het weg en een Chinese boot dumpt het ergens midden in de zee. Hier in Spanje wordt veel op de grond gedumpt tijdens feesten maar dit wordt ook opgeruimt door de gemeente. Het probleem ligt bij de eindverwerking waarbij grote bedrijven het vuil aannemen voor veel geld en de lading dan toch in zee dumpen om meer geld over… Lees verder »

Ben

> poepbacterien Ik denk dat de meeste mensen toch fruit/groeten nog eens wassen thuis, zelf als het ingepakt was met plastiek… Voor bepaalde zaken zoals komkommer is plastiek een voordeel aangezien deze zonder plastiek er rond sneller slecht worden. Meer slechte komkommer = meer weggesmeten = productie nodig en dat kost ook energie wat dan vervuiling betekend. En ja, recyclage is iets dat ze de rond de mensen hun oren smijten maar veel recyclage word gewoon niet gerecycleerd. Voorbeeld: In Duitsland moet je plastiek / papier / groen / rest scheiden. En mensen volgen dit redelijk goed. Wat men vaak… Lees verder »

Barbara

Nou ja ben je gek ofzo.. he je geen weerstand of heb je een fobie.. schandalig wat jij schrijft.. hoop dat je reageert op mijn mail adres

Son

Ikke en Koos
Ook mijn gedachte
Ook in eigen land niet
Al dat vies genies, eerst eraan ruiken, knijpen of het fruit zacht is en weer terug leggen en nog zoveel meer om op te noemen
Nee dank je

frans-ria-kahle@hotmail.com

Laat jezelf ook dan maar insealen in de plastic.

Barbara

Ja laat je zeker maar insealen anders wordt je nog ziek van al die bacterieen… wat een giller.

MARTOMORBA@GMAIL.COM

Nu ja zeg, dit grenst aan smetvrees, je kan het thuis toch afwassen ? En anders leg je het even in de magnetron….

Antoon Soetens

Elk contact van de voeding met plastic moet vermeden worden, de chemische “weekmakers” zijn erg giftig. Nog erger is dat de wet toelaat dat men chemische additieven mag toevoegen aan de voeding, dus men mag u dag en nacht vergiftigen: chemie = dode cellen en ons lichaam = 100 % levende cellen. Gevolg door de talloze vergiftigingen wordt men ziek en later krijgt men kanker want de dokter behandelt u met medicamenten die ook chemische stoffen bevatten. Een gekkere situatie bestaat niet, de wetenschappers vergiftigen ons met OPZET! ik heb de Eerste minister Charles Michel meerdere aangetekende brieven verstuurd maar… Lees verder »

Nicolas

Tuurlijk is het beperken van plastic zinvol.
Gewoon na de boodschappen al het overbodige plastic bewaren en de volgende keer bij Mercadonna afgeven.
Als een ieder dit zou doen zullen ze daar geweldig blij van worden !?!
Dit lijkt mij effectiever als mailtjes naar bedrijven sturen, toch?

guido

Ach, er zijn van die pseudo groene jongens die achter een bedrijf aan gaat en dan maar lawaai maken. Dat noemt guerrilla marketing. Wat Mercadona de laatste tien jaar reeds gedaan heeft, daar staan ze niet bij stil. De groene religie is zoals de inquisitie. Nu de pastoors en de dominees het niet meer voor het zeggen hebben stichten zij een nieuwe kerk, en al wie niet voldoende recht in de leer is moet afgemaakt en gebroodroofd worden. Dat Remco dit publiceert kan ik hem, uit principe reeds, niet kwalijk nemen. En hij rapporteert wat hij denkt dat relevant is.… Lees verder »

Joske Vermeulen

Is er recent een of andere overeenkomst (sponsoring?) opgezegd tussen de redactie en Mercadona ? We merkten altijd pro Mercadona artikels…en nu op een week al 2 negatieve (de klantenkaarten en nu het plastic) Blijf objectief want anders is journalistiek overbodig !

Louise

Het is inderdaad een overdaad aan plastic daar fruit en groenten met een plastic handschoen pakken? Wassen mensen dan tegenwoordig niets meer voor het geconsumeerd wordt? Belachelijk gedoe! Zelf neem ik altijd tassen en plastic zakjes mee om tig maal te gebruiken voor boodschappen.
Als te te oud zijn om nog te gebruiken, gaat er huisvuil in en dan weg ermee.

Francis

Het is heel juist dat ze alles in plastiek verpakt is maar wat me wel verbaast is dat ze aan de kassa altijd plastieken zakken vragen voor alles in te pakken wij gebruiken al jaren boodschappentassen en bakken voor alles in te laden,als ze is éérst daar mee beginnen dat zal al een groot pak schelen met de plastiek.

gerritvanderboon@yahoo.es

Groente en fruit hoef je niet in een plastic zakje te stoppen, los naar de kassa brengen
Maar toegeven er is veel in plastic verpakt bij mercadona
Hopelijk veranderen ze snel

Heere

Ik lees een aantal reacties die praktisch niet haalbaar zijn. Maar dat Mercadona zijn best doet om plastic gebruik te stimuleren is duidelijk. Ik geef een frappant voorbeeld. Als ik bij Mercadona bananen koop ,dan doe ik daar geen plastic om maar weeg ik het af en doe de sticker erop. Bij de kassa aangekomen wees de cassiere mij erop dat er plastic om moest. Toen ik dat weigere, pakte ze zelf een plastic zak en deed de bananen erin en vervolgens scande ze het en gaf de bananen in plastic zak aan mij… het eerste wat ik deed was… Lees verder »

Harry

De beste manier om de Mercadona te helpen het plastic gebruik te verminderen is juist die artikelen NIET te kopen.
Moet jij eens kijken hoe snel ze dan leren …

erasmodeblanca

Ik koop daar elke dag minder vanwege plastic.

Barbara

Ja bij mercadona. Je paraplu moet eerst in ee plastick zak voordat je dat ding in een bak plaatst.. ik kom uit nederland heb nog nooit zoveel plastick gezien niet normaal. Ik laat bij de winkel mijn stoffen tasje zien daar kan heel veel in. Mensen vinden het een super idee.. bpfff men loopt in spanje wel achter hoor.. de eieren dan in een karton daaroverheen een plastick bakje en dan nog een keer plastick er overheen.. niet normaal. ik woon hier 8 maanden en was gelijk de eerste dag al verbaasd over het gebruik ervan..

Loes Van Den Auwelant

Barbara, ik ben het voor de 100% met je eens

Anoniem

Tja zolang Mercadona meer dan een miljoen euro omzet in plastic tasjes hebben ze geen haast om snel te veranderen.

Barbara

Overal waar ik kom en men vraag quires bolsa?? No tengo mi bolsa aqui!!!. Zelfs bij zara of een kleding winkel.. er was zelfs een winkeltje zij zei ik ga ook deze tasjes verkopen.. 👍☺

Piet Paëlla

Mercadona is daar Heus wel mee bezig.
Dat het zo lang duurt, heeft denk ik eerder te maken met nog vele grote voorraden van het bestaande verpakkings-material, en mogelijk nog afname-plichten van eerdere bestellingen.
Het snel omschakelen naar een andere leverancier voor bij voorbeeld bio-afbreekbare verpakking is ook niet zo eenvoudig.
Vooral als het om zulke grote hoeveelheden gaat, zoals bij Mercadona.

sonia.declercq@gmail.com

Ben het gedeeltelijk met je eens. Ze zullen nog veel voorraad hebben door massa- aankoop ( vermits goedkoper ) en lopende kontrakten die je zomaar niet kan verbreken. In de toekomst zou het gebruik van plastic dan moeten afnemen. Andere supermarkten hadden misschien een beperktere voorraad. Esperamos 👍

Piet Paëlla

Sonia, waarmee ben je het dan niet mij eens ?….

Piet Paëlla

(niet met mij eens….)

Bram

Ja best wel vreemd.
Bijna alles zit al verpakt in plastic en dan kom je bij de kassa en om het milieu te redden, moet je geld betalen voor een plastic tasje. Uhhh??

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.