Butaangasflessen worden goedkoper in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

Butaangasflessen worden goedkoper in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De butaangasflessen worden deze dinsdag na de laatste prijsverandering in juli dit jaar goedkoper in Spanje. Gemiddeld dalen de prijzen van een fles met 4,88% naar een kostprijs van 12,08 euro. Deze prijsdaling gaat in op dinsdag 15 september, de derde dinsdag van de maand. Een butaangasfles van 12,5 kilo zal vanaf dinsdag 0,63 euro goedkoper zijn en dus 12,08 in plaats van 12,71 euro gaan kosten.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (meestal oranje gekleurde) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. In Spanje zijn acht miljoen huishoudens die nog gebruik maken van de butaangasflessen.

De meest gangbare butaangasflessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 15 september 0,63 euro minder (-4,88%) waarna de kostprijs komt te staan op 12,08 euro per ‘bombona de butano’.

Het is de tweede keer sinds maanden dat er een revisie plaatsvindt van de butaangasflessen want dat systeem was tijdens de corona-crisis stopgezet. In maart werd de prijs bevroren voor zolang als de noodtoestand en de corona-crisis zou duren waarna de eerste prijsverandering in juli volgde, direct na beëindiging van de noodtoestand.

De prijzen voor de ‘bombona de butano’ worden tweemaandelijks (bimensualmente) herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van november (17) 2020.

Ga naar de inhoud