Canarische Eiland La Palma zal na honderden aardbevingen een vulkaanuitbarsting krijgen

Canarische Eiland La Palma zal na honderden aardbevingen een vulkaanuitbarsting krijgen
Beeld: Cumbre Vieja / Hola Islas Canarias

Canarische Eiland La Palma zal na honderden aardbevingen een vulkaanuitbarsting krijgen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Geen paniek maar bewoners van het Canarische Eiland La Palma moeten zich opmaken voor een vulkanische uitbarsting. Dat zegt Luca D’Auria, directeur en verantwoordelijke voor de supervisie van vulkanische activiteiten van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan). De afgelopen dagen zijn er bij het eiland honderden kleinere aardbevingen of seismische bewegingen geregistreerd met als zwaarste 3,9 op de schaal van Richter.

De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft een geel alarm gegeven vanwege de toegenomen seismologische activiteit bij het eiland La Palma. Dinsdagmorgen meldde het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) honderden aardbevingen en aardschokken onder het Canarische Eiland als onderdeel van een seismische reeks. Dit aantal zal alleen maar toenemen en de kans op een vulkanische uitbarsting versterken, aldus experts.

“Vroeg of laat komt er een vulkanische uitbarsting, maar dat is normaal, het zal geen tragedie zijn”, aldus de experts. Het is niet de eerste keer dat er in korte tijd honderden aardbevingen worden waargenomen bij La Palma, dat gebeurde eerder dit jaar en ook in 2020 en de jaren daarvoor. Sinds de zomer van 2020 zijn er acht seismische reeksen geregistreerd, een serie van aardbevingen op eenzelfde plaats. Het aantal aardbevingen is nu inmiddels in minder dan een week tijd gestegen naar 1.700 aardbevingen of seismische bewegingen. 

Daarom heeft het regiobestuur van het eiland La Palma noodplannen klaarliggen voor diverse gemeenten rondom de Cumbre Vieja vulkaan waaronder Fuencaliente, Los Llanos de Aridane, El Paso en Mazo. Hier geldt vanaf nu een gele kleur van het aardbevingen-stoplicht met meer informatie voor de bewoners van het getroffen gebied en een hogere controle op seismische en vulkanische activiteit.

Volgens Involcán is de seismische reeks direct gerelateerd aan de activiteit van de Cumbre Vieja vulkaan en het magma dat de korst van het eiland binnendringt. Verder is er een verhoging van geregistreerde Helium-3-emissiegegevens van magmatische aard met de hoogste waarden van de afgelopen 30 jaar.

Op het Canarische Eiland La Palma zijn 13 meetstations van het IGN te vinden die in real-time de micro seismische activiteit volgen. Ook via INVOLCAN is de seismische activiteit bij de Canarische Eilanden te volgen.

Ga naar de inhoud