Catalonië voert boetes tot een half miljoen euro in voor geweld tegen holebi’s

Catalonië voert boetes tot een half miljoen euro in voor geweld tegen holebi’s
Beeld: Archief

Catalonië voert boetes tot een half miljoen euro in voor geweld tegen holebi’s

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Volgende week wordt in Catalonië een organisme aangeduid dat gemachtigd zal zijn om boetes uit te schrijven voor wie de rechten van holebi’s (zie onderaan tekst) schendt. De boetes variëren tussen de 300 en de 500.000 euro naar gelang de ernst van de zaak. Het gaat dan voornamelijk om gevallen van discriminatie die niet als strafrechtelijk feit zijn aangeduid.

De secretaris voor gelijkheid van de Catalaanse regering, Mireia Mata, vertelde de krant El Periódico dat de Catalaanse regering zo snel mogelijk iemand zal aanstellen om de nieuwe afdeling te leiden. Het organisme zal bestaan uit personeel van openbare diensten, en dan voornamelijk uit experts omtrent discriminatie en bemiddeling. Het zal onder meer de gevallen van discriminatie onderzoeken en geval per geval op ernst schatten.

De boetes zullen worden uitgeschreven voor gevallen van discriminatie die niet onder de noemer crimineel misdrijf vallen. Die laatste worden nog steeds gewoon voor het gerecht gebracht. Op die manier wil de Catalaanse regering de wet voor gelijkheid en tegen discriminatie in werking brengen, die op 18 december 2020 door het parlement werd goedgekeurd. Ook tegen niet criminele gevallen van discriminatie kan zo correct worden gehandeld.

Zo zal het mogelijk zijn onderzoeken te openen naar gevallen van pestgedrag of discriminatie op vlak van ras , religie of afkomst. Dan gaat het bijvoorbeeld om het ophangen van haatdragende boodschappen, symbolen of posters in het straatbeeld. Ook het vertonen van dergelijke boodschappen op openbare bijeenkomsten kan worden beboet.

Onder lichte inbreuken vallen zaken zoals het ophangen van haatdragende posters of symbolen en het oproeren van haat. Als zware inbreuk geldt ‘het vertoon op de openbare weg van discriminerende boodschappen of het aankondigen van spektakels, politieke bijeenkomsten of evenementen met een dergelijke inhoud. Als de bijeenkomst niet slechts discriminerend van aard is maar ook de waardigheid van personen schaadt, of intolerantie, haat of geweld bevordert, kan de boete oplopen tot 500.000 euro.

NB: Holebi is een overkoepelende term voor homoseksueel, lesbisch en biseksueel. Het woord is een samentrekking van de drie termen. Holebi deed zijn intrede in Vlaanderen in de jaren negentig. In Nederland wordt het woord veel minder gebruikt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.