Spaanse regering kondigt maatregelen aan om elektriciteitsrekeningen te verlagen

Spaanse regering kondigt maatregelen aan om elektriciteitsrekeningen te verlagen
Beeld: 123rf

Spaanse regering kondigt maatregelen aan om elektriciteitsrekeningen te verlagen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de prijs voor elektriciteit op woensdag naar een record van 172,78 euro/MWh is gestegen en recent bleek dat alle energiekosten zijn gestegen in Spanje, heeft de Spaanse regering op dinsdag nieuwe noodmaatregelen aangekondigd om de energieprijzen voor de inwoners van Spanje en bedrijven te verlagen. Het gaat om een achttal punten waaronder belastingverlagingen en diverse verplichtingen voor de energieleveranciers waar zowel consumenten als ondernemers profijt van zullen hebben.

Elektriciteit is sinds augustus 2020 met 34 procent duurder geworden met elke week nieuwe recordprijzen. In juni nam de Spaanse regering al enkele maatregelen maar dat is niet voldoende. Daarom komen daar nu nieuwe maatregelen bij die direct invloed moeten hebben op de te betalen elektriciteitsrekeningen in Spanje waarbij de regering verwacht dat de elektriciteitsrekening tegen het einde van het jaar met 30 procent gedaald zal zijn.

In juni verlaagde de regering tijdelijk tot het einde van dit jaar de BTW (IVA eléctrico) van 21 procent naar 10 procent en werd net speciale belastingtarief (impuesto a la generación) van 7 procent geannuleerd/geschorst tot het einde van dit jaar. Deze maatregelen blijven bestaan en worden mogelijk verlengd tot maart 2022 met daarnaast een mogelijke verlaging van 10 naar 4 procent van de BTW vanaf januari 2022. Op dinsdag kwam daar een verlaging van de elektriciteitsbelasting (Impuesto a la Electricidad) van de huidige 5,11 procent naar 0,5 procent bij. 

Onder de maatregelen van de regering vallen mechanismen om de prijs van gas te verlagen, elektriciteitsbedrijven te dwingen een deel van de opgewekte energie tegen een vaste prijs te verkopen, de eerder genoemde belastingverlagingen om de rekening te verlagen en maatregelen om de bescherming van families met weinig financiële middelen te beschermen.

Verder moeten elektriciteitsbedrijven circa 2,6 miljard euro terugbetalen omdat ze winst hebben geboekt vanwege stijgende gasprijzen. Daarbij gaat het om een tijdelijke maatregel tot maart 2022 wanneer de markt weer op een goed niveau terecht is gekomen.

Ga naar de inhoud