De beste paella’s ter wereld komen dit jaar niet uit Spanje maar uit Mexico, China en Duitsland

De beste paella’s ter wereld komen dit jaar niet uit Spanje maar uit Mexico, China en Duitsland
Beeld: Canva

De beste paella’s ter wereld komen dit jaar niet uit Spanje maar uit Mexico, China en Duitsland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De echte Valencianos en paella-fans zullen niet blij zijn want de beste paella komt in 2022 niet uit de Spaanse regio waar de paella is ontstaan maar uit een heel ander ver weg land. Tijdens het jaarlijkse Internationale Paella Kampioenschap dat afgelopen 11 september gevierd werd in Sueca (Valencia), wisten twee jonge chefs uit Mexico de titel van ‘Mejor Paella Del Mundo 2022’ te winnen. Er deden 42 restaurants uit 12 landen mee aan deze editie van de wedstrijd.

Ondanks dat de paella haar oorsprong heeft in de Comunidad Valenciana en daar over het algemeen ook de beste paella’s vandaan komen, mocht dat dit jaar tijdens de 61e editie van het Concurso Internacional de Paella Valenciana in Sueca (Valencia) niet zo zijn. Het waren namelijk chefs Rogelio Castañón en Alfonso Ovalle uit Guadalupe in Mexico die volgens de jury de beste paella hebben gemaakt tijdens het Internationale Paella Kampioenschap dat al sinds 1961 georganiseerd wordt.

Het is pas de vierde keer dat de beste Paella-prijs naar chefs uit een ander land gaat. Dat gebeurde in 1996 en 1998 toen deze naar Cuba ging, in 2012 toen de prijs naar Las Vegas in de VS ging en dan nu in 2022 met de prijs voor beste paella die naar Mexico gaat. Het pijnlijke voor de echte paella-chefs uit de Valencia regio en Spanje is dit jaar dat de tweede en derde plaatsen ook naar buitenlanders gaan, te weten naar Chinese en Duitse chefs.

beste paella

De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen). Zo ontstond de ‘Paella Valenciana’, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella.

Ga naar de inhoud