Er komt voorlopig geen toeristenbelasting in Andalusië

Er komt voorlopig geen toeristenbelasting in Andalusië
Beeld: 123rf

Er komt voorlopig geen toeristenbelasting in Andalusië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale overheid van Andalusië heeft de invoering van de toeristenbelasting in de autonome regio voorlopig uitgesloten. Volgens de Junta de Andalucía is het nu niet de tijd voor de invoering van extra kosten voor de toeristen die naar de regio komen. De burgemeesters van Sevilla, Granada en Málaga zien wel wat in een toeristenbelasting waarvan de opbrengst gebruikt kan worden voor de verbetering van het toeristische aanbod en service in de steden.

Er wordt al jaren over gesproken en het debat wordt steeds intensiever wat betreft de toeristenbelasting in Andalusië. Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders die zowel de voor- als nadelen zien van een extra belasting die toeristen moeten betalen om ergens te overnachten. 

De burgemeesters van Sevilla, Granada en Málaga zijn voorstanders van een ‘tasa turística’ maar alleen als daar een algemeen akkoord over is bereikt in Andalusië en dat alle betrokken partijen op eenzelfde lijn zitten. In de ogen van de burgemeesters kan de miljoenen opbrengst van een eventuele toeristenbelasting financieel bijdragen om de regio en steden te promoten en veel projecten in het toerisme te financieren. Er moet dan wel een goede controle over dat geld bestaan.

Veel buitenlandse toeristen vragen zich vaak af of er in Spanje op vakantie een toeristenbelasting betaald moet worden. Het antwoord is nee, behalve in de regio’s Catalonië en de Balearen eilanden. Dat zijn vooralsnog de enige autonome regio’s in Spanje die aan zowel Spaanse als internationale (buitenlandse) toeristen een bepaalde vorm van belasting vragen. Daar kan vanaf 2023 ook de Valencia regio bijkomen maar daar mogen dan de gemeenten zelf beslissen of ze de toeristenbelasting invoeren of niet.

Ga naar de inhoud