Spanje ontdekken per trein met de ‘Renfe Spain Pass’

Spanje ontdekken per trein met de ‘Renfe Spain Pass’
Beeld: 123rf

Spanje ontdekken per trein met de ‘Renfe Spain Pass’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ben je van plan om met de trein door Spanje te reizen en de bekende maar ook minder bekende plaatsen tijdens het avontuur op het spoor te bezoeken? Dan kan de ‘Renfe Spain Pass’ handig zijn om met een vast tarief met de trein door het land te reizen.

Als je met de treinen van de spoorwegmaatschappij Renfe Spanje wilt ontdekken dan kan dat eigenlijk op drie manieren. De eerste is dat je elke keer los een ticket koopt. De tweede manier is de Spanjepas van Interrail en de derde manier is de ‘Renfe Spain Pass’.

Manier een: voor elke treinreis moet je gebruik maken van de website van Renfe of de recent vernieuwde smartphone app. Zoek dan naar de bestemming, de datum, het aantal reizigers en boek de reis. Dat moet dan voor elke treinreis apart gebeuren en dat is dus het meeste zoekwerk.

Manier twee: voor de treinreizen kun je gebruik maken van Interrail. Dat is in principe al mogelijk vanaf 148 euro per persoon. De prijs kan variëren afhankelijk van de 1e of 2e klas en voor de duur van de reis wat 1 week, 2 weken of 1 maand kan zijn. Voor twee 60-plussers en 8 reizen binnen 1 maand tijd is dat toch al snel 506 euro (voor 2 personen).

Manier drie: de ‘Renfe Spain Pass’ wordt in het Spaans ook wel de ‘Abono para extranjeros’ genoemd wat een pas voor buitenlanders is. Dit kan een oplossing zijn als je 4, 6, 8 of 10 treinreizen wilt maken in 1 maand tijd voor een vaste prijs. Voor 10 reizen ben je 410 euro per persoon kwijt, 8 reizen 350 euro, 6 reizen 275 euro en 4 reizen 195 euro. Hierbij gaat het om ‘Tourist’ stoelen want als je ‘Preferential’ stoelen wilt hebben zijn de prijzen hoger, te weten 10 reizen 560 euro, 8 reizen 480 euro, 6 reizen 380 euro en 4 reizen 270 euro. 

Manier drie lijkt de duurste optie en dat is wat betreft euro’s ook zo maar met de ‘Renfe Spain Pass’ kun je reizen met alle soorten treinen waaronder de ‘Larga Distancia’ (lange afstand) treinen (inclusief AVE en Avlo hogesnelheidstrein) en regionale treinen (Media Distancia (middenafstand) en Avant (middellange afstand hogesnelheidstrein) met zitplaatsreservering.

Je hebt tot 6 maanden vanaf de aankoopdatum om je eerste reis te maken en de ‘Renfe Spain Pass’ is een maand geldig na je eerste reis. Deze pas is gericht op reizigers die buiten Spanje wonen, is persoonlijk en niet overdraagbaar. Je moet ook altijd een paspoort of ID-kaart bij je hebben om te laten zien dat je niet in Spanje woonachtig bent. 

Om te kunnen reizen moet je jouw gewenste reisroute vooraf valideren, dat wil zeggen het ticket voor de overeenkomstige route kopen. Je kunt dit online doen door naar jouw account en naar “My passes” te gaan en de datum en trein aan te geven waarmee je wilt reizen. Je kunt ook een kaartje kopen bij de loketten, reisbureaus of telefonisch, onder vermelding van jouw ‘Renfe Spain Pass’-nummer.

Ga naar de inhoud