Spaanse weerdienst waarschuwt voor de regen tijdens een nieuwe DANA

Spaanse weerdienst waarschuwt voor de regen tijdens een nieuwe DANA
Beeld: via canva.com

Spaanse weerdienst waarschuwt voor de regen tijdens een nieuwe DANA

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De vrijdagse regenbuien hebben het startsein voor een weekend met belangrijke regen en stormen op het Spaanse vasteland en de Balearen. Ook de komende week wordt het regenachtig, met ten minste drie stormfronten en een nieuwe DANA in de komende zeven dagen, zo heeft de Spaanse weerdienst AEMET vrijdag gemeld. Lees onderaan dit artikel wat een DANA is.

Terwijl op vrijdag veel regio’s in Spanje te maken hebben gehad met veel regen tijdens een stormfront wat op veel plaatsen voor overstromingen heeft gezorgd, zoals in Madrid vrijdagmorgen en in de Valencia regio en delen van Catalonië, kunnen de inwoners en bezoekers van Spanje zich voorbereiden op meer slecht weer.

Op zaterdag komt er een front boven Spanje. Het front zal regenval veroorzaken in het westelijke deel van het land. De regenval zal zich intensiveren en kan lokaal hevig en aanhoudend zijn in het noordwesten. Ook zijn onweersbuien mogelijk in het noorden van Aragón en Navarra en in het zuidoosten van Spanje.

Op zondag zal een tweede front aankomen in Spanje. Het front zal regen en onweer veroorzaken in het westelijke deel van het land. De regen zal heviger zijn in het westen van Galicië en minder waarschijnlijk naarmate het meer naar het oosten en zuiden gaat. Ook zijn onweersbuien mogelijk in de bergen van het oostelijke deel van Spanje. De temperaturen zullen over het algemeen lager zijn en de wind zal uit zuidelijke en oostelijke richtingen waaien. Op de Canarische Eilanden zal er bewolkte of wisselende bewolking zijn en mogelijk onweer, vooral in het noorden van de eilanden.

Op maandag zal de regenval in Spanje minder intens worden. De kans op regen is het grootst in het noordelijke deel van het land. Op dinsdag is het waarschijnlijk dat er een nieuwe DANA aankomt in het zuiden van Spanje. Deze DANA zal regen brengen, vooral op woensdag en donderdagmorgen, in de zuidoostelijke helft van het Spaanse vasteland en de Balearen.

Op donderdag zal een front aankomen in het noordelijke derde deel van Spanje. De belangrijkste regenval zal in het westen van Galicië vallen. Vanaf vrijdag is de kans op regenval in het grootste deel van Spanje en de Balearen klein, hoewel het in het noordelijke derde deel van Spanje niet kan worden uitgesloten. Op de Canarische Eilanden is gedurende de hele week kans op regenbuien, vooral in het noorden van de bergachtige eilanden. De temperaturen zullen weinig veranderen.

Wat is een DANA eigenlijk? DANA is een afkorting voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ dat zich vertaalt naar “Geïsoleerde depressie op hoge niveaus”. Het is een atmosferische storing die wordt gekenmerkt door een lagedrukgebied op hoge niveaus in de atmosfeer. Dit lagedrukgebied veroorzaakt onstabiel weer, met kans op regen, onweersbuien en zelfs tornado’s. DANA’s komen het meest voor in de zomer, wanneer het contrast tussen de warme lucht van de tropen en de koelere lucht van de polen het grootst is. Ze kunnen echter het hele jaar door voorkomen.

Ga naar de inhoud