menu

Zomer 2023 was de derde warmste ooit geregistreerd in Spanje

Zomer 2023 was de derde warmste ooit geregistreerd in Spanje
Beeld: via canva.com

Zomer 2023 was de derde warmste ooit geregistreerd in Spanje

De zomer van 2023 was ongewoon warm in Spanje. De gemiddelde temperatuur was 23,4 graden, 1,3 graden hoger dan normaal op het Spaanse vasteland, 25,5 graden op de Balearen wat 1,2 graden hoger dan normaal is en 23,4 graden op de Canarische Eilanden, een stijging van 1,6 graden. De zeewatertemperatuur was zelfs nog hoger, met meer dan 1 graad boven normaal. Dit was de hoogste zeewatertemperatuur ooit gemeten in Spanje.

De zomer van 2023 was niet alleen ongewoon warm, maar ook ongewoon nat. Het was de derde natste zomer van de 21e eeuw, dankzij de regenval die in juni viel. Dit werd op 14 september bekendgemaakt door de interim-minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging die de balans van de afgelopen zomer presenteerde.

De afgelopen jaren is het in Spanje steeds warmer geworden. Negen van de tien warmste jaren in de geschiedenis van het land zijn geregistreerd in deze eeuw, en vier van de vijf warmste sinds 2015. De zomer van 2023 was geen uitzondering. 

In het gebied van het Spaanse vasteland (Iberisch Schiereiland) en de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) waren er vier hittegolven die in totaal 24 dagen duurden. Dit is de vierde keer dat er zoveel dagen met hittegolven zijn geweest sinds 1975. Ook de Canarische Eilanden hadden te maken met twee hittegolven deze zomer, tussen 10 en 14 en 20 en 24 augustus waarbij het kwik steeg naar meer dan 40 graden.

De trend is duidelijk: het aantal dagen met hittegolven neemt toe, met ongeveer drie dagen per decennium. Ook de Spaanse Weerdienst AEMET waarschuwt dat de inwoners van Spanje zich moeten voorbereiden op meer dagen met hittegolven en op meer extreme situaties in de toekomst. 

De zomer van 2023 was niet alleen ongewoon warm, maar ook ongewoon nat. Het was de derde natste zomer van de 21e eeuw en de zestiende sinds 1961. De totale neerslag was 87 l/m², 24% meer dan normaal. Driekwart van deze neerslag viel in juni. Juli en augustus waren daarentegen zeer droge maanden. In het waterjaar dat eindigt in oktober, registreert Spanje een neerslagtekort van 13%.

De herfst van 2023 kan meer regenval brengen dan normaal. De kans op meer regenval is 40/50%, terwijl de kans op minder regenval 20/40% is. De kans op een warme herfst is 70%, en de kans op een zeer warme herfst is 50/70%. Volgens de woordvoerder van de AEMET is deze toename van de regenval vooral te zien in het noordwesten van het Spaanse vasteland.