Search
menu
Search

Politie geeft tip hoe je in Spanje van de verkooppraatjes op de mobiel afkomt

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie geeft tip hoe je in Spanje van de verkooppraatjes op de mobiel afkomt

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Lig je net lekker op de bank of in de hangmat je sieste te houden in Spanje, gaat je mobiele telefoon af. Ben je tevreden met je tarief, wil je goedkoper af zijn, wil je veranderen …. je wordt soms gek van de verkoop belletjes van de telefoonmaatschappijen. De Policía Nacional heeft via Twitter de oplossing gedeeld.

Het is toegestaan en het is legaal maar het is erg vervelend en vermoeiend om elke keer de verkoopafdeling van een telefoon- en internet aanbieder anders dan degene die je hebt aan de lijn te hebben. En dat gebeurt ook nog eens op de momenten van de dag dat je daar helemaal geen zin in hebt, vaak tussen 14 en 16 uur en na 20.30 uur samenvallend met de momenten waarop men eet of de siesta slaapt.

De meeste mensen trappen er niet en vragen vriendelijk (of niet) of ze met rust gelaten kunnen worden en of ze van de lijst gehaald kunnen worden. Anderen drukken het gesprek zonder iets te zeggen gewoon weg hopende dat ze nooit meer worden lastiggevallen. Helaas gebeurt het toch dat je een of meerdere dagen later gewoon weer gebeld wordt met dezelfde vragen door dezelfde of andere aanbieders.

De Policía Nacional heeft het volgende Twitterbericht geplaatst waarin men schrijft over de “lista Robinson”. Deze lijst wordt onderhouden door de Asociación Española de Economía Digital en dient door de telefoonmaatschappijen van te voren bekeken te worden of een bepaald telefoonnummer gebeld mag worden.

Op deze Robinson-lijst kan iedereen zich gratis en vrijwillig inschrijven met als doel dat je kunt kiezen hoe men jou kan bereiken, zoals via de telefoon of alleen e-mail, of dat je helemaal niet lastig gevallen wilt worden. Deze lijst is bedoeld om te voorkomen dat personen die reeds gebruik maken van een bepaalde dienst niet worden lastiggevallen met aanbiedingen. Daarnaast dient deze lijst ervoor om jezelf voor elke vorm van commerciële verkoop uit te schrijven waarna de aanbieders dit moeten respecteren.

Na inschrijving op de lista Robinson duurt het echter nog zeker drie maanden voordat je definitief van de toegestane lijst van telefoonnummers verdwijnt. Het is dus niet een proces dat direct na inschrijving ingaat.

Dit is de link naar de website waar de lista Robinson te vinden is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?