Politie geeft tip hoe je in Spanje van de verkooppraatjes op de mobiel afkomt

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Lig je net lekker op de bank of in de hangmat je sieste te houden in Spanje, gaat je mobiele telefoon af. Ben je tevreden met je tarief, wil je goedkoper af zijn, wil je veranderen …. je wordt soms gek van de verkoop belletjes van de telefoonmaatschappijen. De Policía Nacional heeft via Twitter de oplossing gedeeld.

Het is toegestaan en het is legaal maar het is erg vervelend en vermoeiend om elke keer de verkoopafdeling van een telefoon- en internet aanbieder anders dan degene die je hebt aan de lijn te hebben. En dat gebeurt ook nog eens op de momenten van de dag dat je daar helemaal geen zin in hebt, vaak tussen 14 en 16 uur en na 20.30 uur samenvallend met de momenten waarop men eet of de siesta slaapt.

De meeste mensen trappen er niet en vragen vriendelijk (of niet) of ze met rust gelaten kunnen worden en of ze van de lijst gehaald kunnen worden. Anderen drukken het gesprek zonder iets te zeggen gewoon weg hopende dat ze nooit meer worden lastiggevallen. Helaas gebeurt het toch dat je een of meerdere dagen later gewoon weer gebeld wordt met dezelfde vragen door dezelfde of andere aanbieders.

De Policía Nacional heeft het volgende Twitterbericht geplaatst waarin men schrijft over de “lista Robinson”. Deze lijst wordt onderhouden door de Asociación Española de Economía Digital en dient door de telefoonmaatschappijen van te voren bekeken te worden of een bepaald telefoonnummer gebeld mag worden.

Op deze Robinson-lijst kan iedereen zich gratis en vrijwillig inschrijven met als doel dat je kunt kiezen hoe men jou kan bereiken, zoals via de telefoon of alleen e-mail, of dat je helemaal niet lastig gevallen wilt worden. Deze lijst is bedoeld om te voorkomen dat personen die reeds gebruik maken van een bepaalde dienst niet worden lastiggevallen met aanbiedingen. Daarnaast dient deze lijst ervoor om jezelf voor elke vorm van commerciële verkoop uit te schrijven waarna de aanbieders dit moeten respecteren.

Na inschrijving op de lista Robinson duurt het echter nog zeker drie maanden voordat je definitief van de toegestane lijst van telefoonnummers verdwijnt. Het is dus niet een proces dat direct na inschrijving ingaat.

Dit is de link naar de website waar de lista Robinson te vinden is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Die telefoonmaatschappijen die steeds opbellen, dat is echt om van te kotsen, bovendien heb ik de indruk dat ze uit Zuid Amerika bellen…..
Ik meen te weten dat deze vorm van acquisitie in vele landen gewoon verboden is, maar in Spanje blijkbaar niet.

Dat heb je goed begrepen, ze praten allemaal heel toevallig Colombiaans. Ook de normale support. Waar ze trouwens zo asociaal zijn zelfs de telefoon zomaar op te hangen.

In België is dit reeds zeer lang bekend; als ik vroeger b.v bij Trois Suisse iets had besteld, kreeg ik kort nadien allerlei reclames in de brievenbus, de bedrijven “verkopen” dit onderling aan elkaar, of zijn aan elkaar gelinkt. Dus ik schreef gewoon een brief aan “Robinson” in Brussel en al de reclamefolders werden gestopt.

Via Play Store de app Call Blocker installeren. Geen vervelende telefoontjes meer op je smartphone.

Interessant. Helaas is de Lista Robinson van mening dat een Gmail adres niet geldig is.
Jammer.

Ik heb er maar een week last van gehad daarna nooit meer omdat ik enkel maar alles in het Nederlands bleef zeggen, dat hebben ze schijnbaar genoteerd en sindsdien wordt ik ook nooit meer lastig gevallen.

Deze kende ik niet, dank jullie wel.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.