skip to Main Content
Mediterrane gebied warmt sneller op vanwege klimaatverandering
RTVE

Mediterrane gebied warmt sneller op vanwege klimaatverandering

MADRID – Het mediterrane gebied warmt sneller op dan andere delen op deze aarde vanwege de klimaatverandering. Daardoor zullen de temperaturen tot aan 2040 met 2,2 graden gaan stijgen en zal ook de zeespiegel hoger worden, tot één meter meer. Gemiddeld warmt het gebied rondom de Middellandse Zee 20% sneller op dan het wereldgemiddelde.

De gevolgen van een klimaatverandering kunnen groot zijn want een stijging van temperatuur is funest voor het leven in zee aangezien het zeewater ook opwarmt. Daarnaast zal het niveau van de zee ook hoger worden en zal de zeespiegel tot één meter stijgen waardoor zo’n 200 miljoen mensen die rondom de Middellandse Zee wonen te maken krijgen met de gevolgen.

Zo kunnen er meer hittegolven komen, wordt het drinkwater steeds schaarser, komen er meer en grotere bosbranden en zal de klimaatverandering problemen veroorzaken voor de mensen en de gewassen.  

Dit staat geschreven in het eerste wetenschappelijke evaluatieverslag over klimaat- en milieu verandering in het Middellandse Zeegebied. Als er geen verandering komt dan kunnen de gevolgen voor landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, desastreus zijn. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Veel reacties zijn jezelf schoon praten dat is wel duidelijk. Wij allemaal zijn vervuilers. Het kan anders en dat kan ook snel tot stand gebracht worden. Het wiel en de lamp was er ook en werd als tovenarij bestempeld. De dommigheid van velen bestaat nog steeds en praat in het luchtledige.! De zombie wereld geeft alle antwoorden. Bekrompen en geen visie. Jammer dat de fantasie regeert en niet de realiteit. Om gek van te worden ! Waar en wanneer komen er keerzijden die deze waanzin stoppen voor het inluiden van een veel beter tijdperk. De natuur wetten zijn ook niet echt om trots op te zijn . De natuur is meedogenloos en veegt alles weg . Houdt nergens rekening mee en doet maar!! Wij allen zijn overgeleverd . Helaas we zijn nog minder dan een zandkorrel.

 2. Buiten dat ik er wel mee eens ben dat we de hele wereld op zich, zowel mensen onder elkaar, als tegen dieren verachtelijk zijn en verderfelijk behandelen.

 3. Regeren is iets zoeken waar ze angst mee kunnen zaaien, daar hadden ze eerst “terrorisme” voor uitgevonden, daar kunnen ze alles onder vegen zoals telefoons aftappen, computer en alle andere electronica, alsook ons makkelijker konden nummeren middels irisscan, vingerafdruk, overal camera’s, een bankrekeningnummer, DNA enz.
  Nu nog iets zoeken voor de mensen buiten het reguliere kaalplukken middels belastingen nog iets zoeken waarmee je de mensen pas echt goed kunt leegzuigen….Het milieu dat is een makkelijke vrijbrief en raakt ook iedereen..elektrische auto’s, stikstof, zeeniveau dat flink gaat stijgen, droogte enz.
  Als deze middelen zijn lekker globaal aan te pakken mmmm..dat is lekker winstgevend. Kijk we kunnen zo gewoon doorgaan het volk mekkert toch alleen wat in het begin, hebben we inmiddels wel ervaring genoeg mee… ,we laten wat proefballonnetjes op om de reacties te testen en dan daarna gooien bovenop wat we eigenlijk financieel willen roven van hen er eerst een hoop op om later zogenaamd wat water bij de wijn te doen. Geven ze nog als bonus een sigaar uit eigen doos en wij blijven weer lekker 4 jaar in het pluche…tegen die tijd vinden we wel wat nieuws om hen rustig te houden, maar voorlopig nog wat onrust blijven zaaien met wat Fake News! Dat is regeren.
  Nu moeten we achter de gele hesjes en boeren gaan staan gezamenlijk dit is hét moment! Verenigt U!!!

 4. Wetenschappers vertellen ons al zeker 30 jaar heel consequent dat het klimaat verandert onder invloed van de veel te hoge CO2 uitstoot. Wie twijfel hebben gezaaid zijn bedrijven die er baat bij hadden niks te veranderen. En de vaak door hen betaalde pseudo wetenschappers.

  Nu is er geen wetenschapper meer die de klimaatverandering ontkent, maar zijn we wel rijkelijk laat om de gevolgen binnen de perken te houden. Dat betekent o.m. dat de zeespiegel steeds meer stijgt en een huisje aan de costa binnenkort geen goede investering meer is.

  Voor iedereen die het klimaat verwart met het weer of te goed heeft geluisterd naar alle nepwetenschappers betaalt door Shell, is dit een goed artikel om te lezen. https://www.ad.nl/binnenland/klaar-met-alle-meningen-over-klimaatverandering-dit-zijn-de-feiten~ace1349c/

  Daarnaast is het goed om ook iets te doen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor je kinderen en kleinkinderen. Want die moeten het nog veel langer doen met deze wereld. Ga eens met de trein i.p.v. met het vliegtuig en installeer zonnepanelen op je dak. Dat scheelt tegenwoordig ook snel in je portemonnee.

 5. Ik schrik een beetje van de reacties hier. Kop in het zand reacties.
  Klimaat wordt weer eens verward met het weer.
  Het WEER op 0.1 % van het aardoppervlak is eens een jaartje anders en
  klimaatverandering is niet waar.
  Hoe zit het dan met de overige 99.9 %?

  Momenteel half oktober, 25 graden. Is dat normaal?
  Vorig jaar had ik de kachel al aan.

  1. inderdaad, het is te dom voor woorden die reacties hier. De zomers in Spanje worden steeds heter, en de winters steeds koeler en natter. Het gevolg van die hete zomers is dat het zeewater uiteraard opwarmt, en de gevolgen daarvan hebben we onlangs gemerkt met een immense gota fria. Dit is helaas de nieuwe toekomst voor Spanje, en neen ik geloof niet dat de mens hier de grote schuldige aan is, het klimaat verandert al miljoenen jaren op aarde, en toen was er nog geen industrie en reden er geen auto´s rond.

 6. Ik sluit mij helemaal aan bij Ron en Eric, met hun eerdere reactie. Geen idee of die lui van het wetenschappelijk evaluatie rapport, ook hier aan de Costa Blanca wonen ? Ik vermoed het niet. We hebben hier namelijk de meest onstabiele zomer van de afgelopen 19 jaar gehad (zo lang woon ik hier). Slechts een paar jaar terug schoof in Mei de “H” van het hoge drukgebied, over het Iberisch Schiereiland, om pas medio Oktober plaats te maken voor andere weer typen. Dat hebben we dit jaar niet gezien. De barometer heeft bijna het hele seizoen op “veranderlijk” gestaan. (en hij werkt echt nog goed). De Hogedruk gebieden lagen in Noorwegen, Polen-Rusland en op de Atlantische Oceaan. De map van Europa was 180 graden gedraaid. In Warschau was het regelmatig 35 graden, en in Ned en UK hebben ze top zomers achter de rug. Hier was het Middellandse zeewater merkbaar koeler in april/mei. Allemaal feiten die haaks staan op dat zgn rapport van de experts. Dus opwarming van de aarde en specifiek aan de Middellandse Zee: pertinent onjuist ! Klimaatverandering zal best, dat is immers een normaal natuur verschijnsel. Maar algehele opwarming van onze planeet: ik geloof het allang niet meer. We worden waarschijnlijk alweer voor de gek gehouden. Dat je niet ongestraft eindeloos fossiele brandstoffen kunt gebruiken, in steeds hogere hoeveelheden lijkt me normaal. Daar had de wetenschap al lang haar diensten kunnen bewijzen met eerdere toepassing van alternatieven. Maar zou me niet verbazen als deze betere alternatieven ergens in een la liggen , en de verantwoordelijke Willy Wortels zijn opgesloten, door o.a. de Olieboeren. Natuurlijk gaat het ook hier weer om geld. Triest.

 7. Ja hoor, het einde der tijden is nabij. Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord. Gooi maar in mijn pet. Allemaal bangmakerij.

 8. Ik hoorde laatst nog iemand op de Nederlandse TV met droge ogen zeggen:
  “nu het klimaat is omgeslagen…………….” (!)
  Hoe bedenk je het.
  Een hogedruk gebied blijft wat langer in de buurt voor wat hogere temperaturen zorgen en ja hoor, het klimaat is veranderd.

 9. Dit is pertinent niet waar. Stop toch eens met napraten van ons gemanipuleerde linkse nieuws. Het is niet erg om een eigen mening te hebben. Bang maken is geld verdienen, let op mijn woorden. Ons KNMI bestaat nog geen 300 jaar en denkt alles te weten over een planeet van 5 miljard jaar. Ik heb zelf enige kennis van zaken, afgestudeerd in natuurkunde en zou zeggen; Bewaar dit bericht. De personen die ons gek maken hebben strak ineens alzheimer en durven geen verantwoording te nemen voor hun gekmakerij.

 10. Er zijn nu eenmaal veel te veel mensen op onze planeet en die limiet dat de aarde aankan is een paar jaar geleden al gepasseerd.Dit is de spijtige nevenwerking van geen wereldoorlog meer de voorbije 75 jaar

 11. Het klimaat veranderd das duidelijk waar te nemen maar is dat de fout v/d mensen GROOT ?? Ze willen dan temperatuurstijgingen en waterniveau’s voorspellen voor de volgende 20 jaar. Ze kunnen het weer nog niet voorspellen voor een maand . Het klimaat heeft zoveel variabelen waarvan een deel NIET bekend dus reken maar slimmeriken zelfs tot op o,0003 gr nauwkeurig . Ik denk dat temperatuur meting zelfs niet zo nauwkeurig is

 12. Eerst hadden we zure regen

  Toen dat gat in ozonlaag

  Toen kwam Al Gore met zijn”we hebben nog geen 10jr tijd”

  Nog geen maand geleden was het Co2 en dat heeft nu plaats moeten maken voor stikstof. Klinkt veel enger namelijk.

  Dit gaat niet om klimaat, het draait om ondergang van het Westen. Een EU continent met heel weinig grondstoffen die constant andere continenten(met veel grondstoffen) heeft lopen dicteren. Dat gaat zich nu tegen Europa keren dus moeten ze heel snel zoveel onafhankelijk mogelijk worden van energie afname van buiten de EU.

  En het klimaat wordt misbruikt om de consumptie aan te jagen(onze eigen Rutte heeft het afgelopen week nog toegegeven hoe het bedrijfsleven hier enorm van kan gaan profiteren)
  Bevolkingen dwingen hun oude apparaten,autos, ongeisoleerde huizen snel aan te passen aan de nieuwe technologieen om het klimaat te redden. Knap bedacht hoor!

  Wij moesten laatst alle oude VR Verwarmingsketels vervangen van Brussel. Want VR vervuild teveel en dat moesten HR ketels worden. Ons gebouw met een kleine 40 bewoners moesten dus van VR naar HR overstappen. Ook mijn 2 jaar oude ketel moest dus alweer vervangen worden. Daarbij moesten alle afvoeren van het gebouw aangepast worden, er moesten 4 nieuwe afvoer pijpen door de schoorstenen geplaatst worden, MET KRANEN!
  Die hele operatie heeft meer dan 150.000 euro gekost! Al die 40 bewoners een nieuwe ketel!
  Die hele vervuiling/uitstoot die deze operatie teweeg gebracht heeft maak je in geen 50 jaar goed. (Installateurs,vrachtwagens,productie nieuwe ketels, verwijderen verwerken oude ketels etc)

  Maar dat hoeft ook niet natuurlijk want ze hebben nu alweer bedacht dat iedereen van het gas af moet voor 2030.

  En sommigen begrijpen nog steeds niet waar het echt om draait.

  1. @eric

   Heel herkenbaar verhaal en volledig met je eens. De klimaatindustrie is gelijk aan de farmaceutische- en oorlogsindustrie.

   En veel mensen willen inderdaad niet eens weten waar het om draait, zolang het brood en de spelen maar blijven.

   Wat al bekent was maar geen aandacht kreeg, er schijnen dus milieu-organisaties te zijn die mensen betalen om de straat op te gaan en te protesteren of die zelfs wetenschappelijke milieu-rapporten (tegen ruime vergoeding?) in elkaar fröbelen. Zou interassant zijn om eens uit te zoeken welke grote partijen deze mileu-organisaties financieren.

  1. @eric

   Heel herkenbaar verhaal en volledig met je eens. De klimaatindustrie is gelijk aan de farmaceutische- en oorlogsindustrie.

   En veel mensen willen inderdaad niet eens weten waar het om draait, zolang het brood en de spelen maar blijven.

   Wat al bekent was maar geen aandacht kreeg, er schijnen dus milieu-organisaties te zijn die mensen betalen om de straat op te gaan en te protesteren of die zelfs wetenschappelijke milieu-rapporten (tegen ruime vergoeding?) in elkaar fröbelen. Zou interassant zijn om eens uit te zoeken welke grote partijen deze mileu-organisaties financieren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken