Mediterrane gebied warmt sneller op vanwege klimaatverandering

Mediterrane gebied warmt sneller op vanwege klimaatverandering
Beeld: RTVE

MADRID – Het mediterrane gebied warmt sneller op dan andere delen op deze aarde vanwege de klimaatverandering. Daardoor zullen de temperaturen tot aan 2040 met 2,2 graden gaan stijgen en zal ook de zeespiegel hoger worden, tot één meter meer. Gemiddeld warmt het gebied rondom de Middellandse Zee 20% sneller op dan het wereldgemiddelde.

De gevolgen van een klimaatverandering kunnen groot zijn want een stijging van temperatuur is funest voor het leven in zee aangezien het zeewater ook opwarmt. Daarnaast zal het niveau van de zee ook hoger worden en zal de zeespiegel tot één meter stijgen waardoor zo’n 200 miljoen mensen die rondom de Middellandse Zee wonen te maken krijgen met de gevolgen.

Zo kunnen er meer hittegolven komen, wordt het drinkwater steeds schaarser, komen er meer en grotere bosbranden en zal de klimaatverandering problemen veroorzaken voor de mensen en de gewassen.  

Dit staat geschreven in het eerste wetenschappelijke evaluatieverslag over klimaat- en milieu verandering in het Middellandse Zeegebied. Als er geen verandering komt dan kunnen de gevolgen voor landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, desastreus zijn. 

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Veel reacties zijn jezelf schoon praten dat is wel duidelijk. Wij allemaal zijn vervuilers. Het kan anders en dat kan ook snel tot stand gebracht worden. Het wiel en de lamp was er ook en werd als tovenarij bestempeld. De dommigheid van velen bestaat nog steeds en praat in het luchtledige.! De zombie wereld geeft alle antwoorden. Bekrompen en geen visie. Jammer dat de fantasie regeert en niet de realiteit. Om gek van te worden ! Waar en wanneer komen er keerzijden die deze waanzin stoppen voor het inluiden van een veel beter tijdperk. De natuur wetten zijn ook niet… Lees verder »

Buiten dat ik er wel mee eens ben dat we de hele wereld op zich, zowel mensen onder elkaar, als tegen dieren verachtelijk zijn en verderfelijk behandelen.

Wetenschappers vertellen ons al zeker 30 jaar heel consequent dat het klimaat verandert onder invloed van de veel te hoge CO2 uitstoot. Wie twijfel hebben gezaaid zijn bedrijven die er baat bij hadden niks te veranderen. En de vaak door hen betaalde pseudo wetenschappers. Nu is er geen wetenschapper meer die de klimaatverandering ontkent, maar zijn we wel rijkelijk laat om de gevolgen binnen de perken te houden. Dat betekent o.m. dat de zeespiegel steeds meer stijgt en een huisje aan de costa binnenkort geen goede investering meer is. Voor iedereen die het klimaat verwart met het weer of te… Lees verder »

Ik schrik een beetje van de reacties hier. Kop in het zand reacties.
Klimaat wordt weer eens verward met het weer.
Het WEER op 0.1 % van het aardoppervlak is eens een jaartje anders en
klimaatverandering is niet waar.
Hoe zit het dan met de overige 99.9 %?

Momenteel half oktober, 25 graden. Is dat normaal?
Vorig jaar had ik de kachel al aan.

inderdaad, het is te dom voor woorden die reacties hier. De zomers in Spanje worden steeds heter, en de winters steeds koeler en natter. Het gevolg van die hete zomers is dat het zeewater uiteraard opwarmt, en de gevolgen daarvan hebben we onlangs gemerkt met een immense gota fria. Dit is helaas de nieuwe toekomst voor Spanje, en neen ik geloof niet dat de mens hier de grote schuldige aan is, het klimaat verandert al miljoenen jaren op aarde, en toen was er nog geen industrie en reden er geen auto´s rond.

Ik sluit mij helemaal aan bij Ron en Eric, met hun eerdere reactie. Geen idee of die lui van het wetenschappelijk evaluatie rapport, ook hier aan de Costa Blanca wonen ? Ik vermoed het niet. We hebben hier namelijk de meest onstabiele zomer van de afgelopen 19 jaar gehad (zo lang woon ik hier). Slechts een paar jaar terug schoof in Mei de “H” van het hoge drukgebied, over het Iberisch Schiereiland, om pas medio Oktober plaats te maken voor andere weer typen. Dat hebben we dit jaar niet gezien. De barometer heeft bijna het hele seizoen op “veranderlijk” gestaan.… Lees verder »

Ja hoor, het einde der tijden is nabij. Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord. Gooi maar in mijn pet. Allemaal bangmakerij.

Ik hoorde laatst nog iemand op de Nederlandse TV met droge ogen zeggen:
“nu het klimaat is omgeslagen…………….” (!)
Hoe bedenk je het.
Een hogedruk gebied blijft wat langer in de buurt voor wat hogere temperaturen zorgen en ja hoor, het klimaat is veranderd.

Dit is pertinent niet waar. Stop toch eens met napraten van ons gemanipuleerde linkse nieuws. Het is niet erg om een eigen mening te hebben. Bang maken is geld verdienen, let op mijn woorden. Ons KNMI bestaat nog geen 300 jaar en denkt alles te weten over een planeet van 5 miljard jaar. Ik heb zelf enige kennis van zaken, afgestudeerd in natuurkunde en zou zeggen; Bewaar dit bericht. De personen die ons gek maken hebben strak ineens alzheimer en durven geen verantwoording te nemen voor hun gekmakerij.

Ron, totaal gelijk
Fake news
Ordinaire geldklopperij

Er zijn nu eenmaal veel te veel mensen op onze planeet en die limiet dat de aarde aankan is een paar jaar geleden al gepasseerd.Dit is de spijtige nevenwerking van geen wereldoorlog meer de voorbije 75 jaar

Volg op facebook Ben van Kol.

Het klimaat veranderd das duidelijk waar te nemen maar is dat de fout v/d mensen GROOT ?? Ze willen dan temperatuurstijgingen en waterniveau’s voorspellen voor de volgende 20 jaar. Ze kunnen het weer nog niet voorspellen voor een maand . Het klimaat heeft zoveel variabelen waarvan een deel NIET bekend dus reken maar slimmeriken zelfs tot op o,0003 gr nauwkeurig . Ik denk dat temperatuur meting zelfs niet zo nauwkeurig is

Eerst hadden we zure regen Toen dat gat in ozonlaag Toen kwam Al Gore met zijn”we hebben nog geen 10jr tijd” Nog geen maand geleden was het Co2 en dat heeft nu plaats moeten maken voor stikstof. Klinkt veel enger namelijk. Dit gaat niet om klimaat, het draait om ondergang van het Westen. Een EU continent met heel weinig grondstoffen die constant andere continenten(met veel grondstoffen) heeft lopen dicteren. Dat gaat zich nu tegen Europa keren dus moeten ze heel snel zoveel onafhankelijk mogelijk worden van energie afname van buiten de EU. En het klimaat wordt misbruikt om de consumptie… Lees verder »

@eric

Heel herkenbaar verhaal en volledig met je eens. De klimaatindustrie is gelijk aan de farmaceutische- en oorlogsindustrie.

En veel mensen willen inderdaad niet eens weten waar het om draait, zolang het brood en de spelen maar blijven.

Wat al bekent was maar geen aandacht kreeg, er schijnen dus milieu-organisaties te zijn die mensen betalen om de straat op te gaan en te protesteren of die zelfs wetenschappelijke milieu-rapporten (tegen ruime vergoeding?) in elkaar fröbelen. Zou interassant zijn om eens uit te zoeken welke grote partijen deze mileu-organisaties financieren.

Angst verkoopt! Fakkel o.a. bossen af, maak rapporten en klets uit de nek en de geldmachine kan draaien.

@eric

Heel herkenbaar verhaal en volledig met je eens. De klimaatindustrie is gelijk aan de farmaceutische- en oorlogsindustrie.

En veel mensen willen inderdaad niet eens weten waar het om draait, zolang het brood en de spelen maar blijven.

Wat al bekent was maar geen aandacht kreeg, er schijnen dus milieu-organisaties te zijn die mensen betalen om de straat op te gaan en te protesteren of die zelfs wetenschappelijke milieu-rapporten (tegen ruime vergoeding?) in elkaar fröbelen. Zou interassant zijn om eens uit te zoeken welke grote partijen deze mileu-organisaties financieren.

Denk nu eens normaal d natuur heeft zijn grillen dat is alles en niets meer of minder

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.