Madrid regio maakt foute corona-cijfers bekend om minder positieven te hebben

Madrid regio maakt foute corona-cijfers bekend om minder positieven te hebben
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De corona-cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en die van de regionale gezondheidsautoriteiten in de Madrid regio komen praktisch nooit overeen. Naast de politieke ruzie tussen de regering van Spanje en de regionale overheid van de Madrid regio lijkt het er nu ook op dat de Comunidad de Madrid niet de juiste cijfers bekend maakt en dat ook nog eens expres doet.

De krant El Diario heeft woensdag een artikel gepubliceerd waarin te lezen is dat de Consejería de Sanidad van de Madrid regio foutieve corona-cijfers bekend maakt en dat ook elke keer een dag te laat en ook welwillend doet. De journalisten hebben de afgelopen weken naar de door de Comunidad de Madrid gepubliceerde cijfers gekeken en er is geen enkele dag waar deze kloppen.

De krant meldt enkele voorbeelden (van de velen die er zijn). Op 2 oktober werden er officieel 1.005 positieve tests gemeld die 24 uur eerder werden geregistreerd maar in de tabellen slechts één week later verschijnen er 2.422 wat dus meer dan het dubbele is. Op 9 oktober werden er officieel door de Madrid regio 1.428 positieve tests gemeld maar slechts vier dagen later steeg dat naar 2.183 positieven wat 53% meer is.

Maar het kan nog erger zoals dat op 24 september er slechts 828 positieve tests gemeld werden maar vandaag erkent de Comunidad de Madrid dat er die dag maar liefst vijf keer meer te weten 4.276 positieve tests waren.

Zoals het er nu op lijkt worden elke dag extra laag gehouden corona-cijfers bekend gemaakt om ‘positief’ tevoorschijn te komen waarna de dagen en weken daarna de cijfers aangevuld worden met soms tot 4 of 5 keer meer positieve tests. Daarnaast zorgen extra lage dagcijfers ervoor dat het aantal positieven per 100.000 inwoners lager lijkt dan dit in het echt is. En dat cijfer wordt gebruikt om te o.a. te bepalen of er een noodtoestand afgekondigd moet worden of geannuleerd dient te worden.

Nu blijkt ook nog eens dat er minder PCR-tests uitgevoerd worden in de Madrid regio en meer antistoffen-tests die veel minder betrouwbaar zijn en logischerwijze daalt het aantal positief geteste personen hierdoor.

Op 29 september heeft men in de Madrid regio besloten om geen PCR-tests meer uit te voeren na een contactonderzoek en alleen tests uit te voeren bij de directe familie en samenwonenden in het geval van een positieve PCR-test. Daardoor is het aantal gerealiseerde PCR-tests met de helft gedaald van bv. de 24.249 PCR-tests die werden uitgevoerd op 27 september naar 11.468 PCR-tests op 9 oktober. Hierdoor worden er dus automatisch ook minder positief geteste personen bekend waardoor de cijfers dalen. In plaats van dus het aantal PCR-tests op te voeren heeft men dit gehalveerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.