Consumentenprijsindex gestegen naar 4 procent en het hoogste sinds 2008 in Spanje

Consumentenprijsindex gestegen naar 4 procent en het hoogste sinds 2008 in Spanje
Beeld: 123rf

Consumentenprijsindex gestegen naar 4 procent en het hoogste sinds 2008 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) heeft woensdag de maandelijkse consumentenprijsindex bekend gemaakt. Uit de ‘Índice de Precios de Consumo’ of ‘IPC’ over september kan men opmaken dat het leven weer een beetje duurder is geworden in Spanje met een stijging van 0,7% naar 4,0%. Dat is de hoogste IPC sinds september 2008. Er wordt ook wel gesproken over een 4,0% inflatie (inflación).

Consumentengoederen en -diensten waren in september 4,0% duurder dan een jaar eerder, meldt het het INE. In augustus was de inflatie nog 3,3%. Onder andere de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit zorgden voor een hogere inflatie.

De Consumentenprijsindex, ook wel CPI genoemd in Nederland, is al zeven maanden aan het stijgen als consequentie van duurdere energie (elektriciteit, gas en overige brandstoffen) en zorgde in september voor een stijging van de inflatie. De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Nederlandse huishoudens aanschaffen voor consumptie.

Wat op de Spaanse lijst meteen opvalt is de enorme stijging van de elektriciteitsprijzen waardoor de inflatie ook meer gestegen is dan normaal. En dan heeft men het eigenlijk over de energieprijzen wat dus elektriciteit, gas en water zijn die in de groep huisvestingskosten stegen met 14,5%. De transportkosten zijn met 9,8% gestegen in de eerste negen maanden dit jaar, met name vanwege de brandstofprijzen die stegen.

De prijzen voor voedingsmiddelen en niet alcoholische dranken stegen met 1,8%, die van alcoholische dranken en tabak met 0,3%, kleding en schoeisel met 1,1%, meubels, huishoudelijke artikelen en artikelen voor onderhoud met 0,9%, gezondheid met 0,8%, restaurant en hotels met 1,4% en overige goederen en diensten met 0,9%. De prijzen voor onderwijs bleven in september in vergelijking met dezelfde maand in 2020 gelijk en de prijzen voor communicatie daalden met 2,8%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.