Search
menu
Search

Gemeentegeld dorpsfeest wordt gebruikt voor stroomrekening inwoners in een dorp in Guadalajara

Gemeentegeld dorpsfeest wordt gebruikt voor stroomrekening inwoners in een dorp in Guadalajara
Beeld: Ayuntamiento Zorita de los Canes

Gemeentegeld dorpsfeest wordt gebruikt voor stroomrekening inwoners in een dorp in Guadalajara

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUADALAJARA – De gemeente Zorita de los Canes in de provincie Guadalajara in Castilla-La Mancha heeft besloten het gemeentegeld dat normaal gesproken gebruikt wordt om de dorpsfeesten te bekostigen te gebruiken om de elektriciteitsrekeningen van de inwoners te betalen.

Net zoals in andere landen hebben de elektriciteitstarieven keer op keer recordprijzen waardoor veel huishoudens in Spanje in moeilijkheden komen om hun rekeningen te kunnen betalen. Maar de gemeente van het dorp Zorita de los Canes heeft besloten haar inwoners financieel te helpen.

Zorita de los Canes is niet het grootste dorp van Spanje en met 67 inwoners kan het met recht klein genoemd worden. Maar veel inwoners van de 23 geregistreerde huishoudens in het dorp zijn senioren die het al moeilijk hebben om met hun pensioen rond te komen.

De gemeente gaat echter financieel helpen en zal de 26.000 euro wat normaal gesproken gebruikt wordt voor de feesten die elk jaar in het tweede weekend van oktober plaatsvinden gebruiken om de elektriciteitsrekeningen van 90% van de inwoners te betalen. De feesten zullen wel doorgang vinden maar alleen het religieuze deel ervan. 

De burgemeester zegt echter dat 100% dekking van de elektriciteitsrekeningen niet te bekostigen is door de gemeente die zelf ook veel hogere rekeningen heeft. Er zijn in Spanje diverse gemeenten die ervoor kiezen de gemeentelijke elektriciteitsrekeningen niet te betalen, iets wat in principe in strijd met de wet is. In Zorita de los Canes wil men zich aan de wet houden en dus gaan ze zelf rekeningen bekostigen van de inwoners. Inwoners van het 67-man tellende dorp hoeven alleen maar hun rekeningen bij de gemeente te laten zien waarna dat gecontroleerd wordt en ze betaald worden.

Ga naar de inhoud