Roaming binnen de EU nog eens tien jaar zonder extra kosten

Roaming binnen de EU nog eens tien jaar zonder extra kosten
Beeld: 123rf

Roaming binnen de EU nog eens tien jaar zonder extra kosten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Industriecommissie van het Europees Parlement keurde op donderdag de verlenging met tien jaar van de regels die Europeanen in staat stellen om overal in de Europese Unie te bellen en te internetten zonder extra roamingkosten goed. Deze vrijstelling loopt in principe volgend jaar (2022) af maar de Europese Commissie heeft gevraagd om deze regeling nog een decennium (10 jaar) te behouden.

Sinds juni 2017 kunnen EU-ingezetenen in de 27 EU-landen het mobiele internetverkeer gebruiken alsof ze in hun eigen land zonder extra kosten. Ben je dus op reis in een ander EU-land, dan hoef je niet extra te betalen om daar jouw mobiele telefoon te gebruiken. Dat wordt “roam like at home” genoemd. Je belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms’jes en gebruikt data voor binnenlandse tarieven. Je betaalt hiervoor dus evenveel als in eigen land.

Die verordening werd destijds voor een proefperiode van vijf jaar aangenomen en moet in 2022 eindigen. Maar de proef met het gratis roaming is goed verlopen en dus wil men dit met nog eens 10 jaar verlengen. Er komen echter wel enkele verbeteringen zoals dat mobiele telefoonproviders niet de mobiele internetsnelheid mogen verlagen van bijvoorbeeld 4G naar 3G om zo op kosten te besparen. De kwaliteit van de verbinding in het buitenland moet voor alle EU-ingezetenen dus hetzelfde blijven als in eigen land (indien technisch mogelijk). 

Verder is er een voorstel ingediend dat reizigers gratis toegang moeten hebben tot de alarmnummers in de landen waar men verblijft. Ook wil men een einde aan de kostenoverschrijdingen die door veel telefoonproviders worden opgelegd voor oproepen van het ene EU-land naar het andere EU-land waar momenteel een plafond van 0,19 euro per minuut geldt.

Wat is roaming?

Roaming is bedoeld voor als je jouw mobiele telefoon af en toe ook wilt gebruiken buiten het land waar je woont of waarmee je een duurzame band hebt, bijvoorbeeld omdat je er werkt of studeert. Zolang je thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang je jouw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, wordt dit gezien als een “redelijk gebruik” van roamingdiensten. Je betaalt elders in de EU dan evenveel voor jouw gesprekken, sms’jes en dataverbruik als thuis.

Zodra je de grens overgaat, moet je een sms’je van je provider krijgen om je erop te wijzen dat je aan het roamen bent en om jou te herinneren aan de regels inzake redelijk gebruik. 

Maar als je jouw mobiele telefoon permanent in het buitenland gebruikt, bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist en jouw simkaart uit je eigen land blijft gebruiken, mag jouw provider jou extra kosten voor roaming in rekening brengen. Maar ook hiervoor gelden op grond van het beleid inzake redelijk gebruik maxima. Meer informatie kun je HIER lezen op de website van de Europese Unie (Nederlands).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.