Werken in Spanje: wat voor job ga je doen?

Werken in het Spanje: wat voor job ga je doen?
Beeld: Freepik

Werken in Spanje: wat voor job ga je doen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je kunt niet genoeg redenen opnoemen waarom werken in het buitenland zo interessant is. Van Spanje tot Frankrijk en van de Verenigde Staten tot China: een internationale carrière opent vele deuren. Voor je het weet spreek je vloeiend Spaans, ken je de ins en outs van de Spaanse cultuur en is je kennissen- en vriendenkring flink uitgebreid. 

Ook staat buitenlandervaring natuurlijk goed op je curriculum vitae. Want een cv maken moet natuurlijk wel gebeuren als je een baan zoekt in het Spanje een ander and. Bepaal voor jezelf wat voor soort werk je wilt gaan doen, verstuur je cv en ga het avontuur tegemoet!

Welk soort werk ga je doen?

Voordat je direct het internet afstruint naar een vacature is het handig om op een rijtje te hebben wat voor soort werk je zoekt, of je voor een kortere of langere periode naar het buitenland wilt en welke landen er op je bucketlist staan. 

Een baan net over de grens

Duitsland en België vallen ook onder de noemer ‘buitenland’. Dit is een leuke optie als je bijvoorbeeld in de grensregio woont of als je niet te ver van Nederland wilt gaan wonen, maar toch het buitenlandgevoel wilt hebben. Kies je voor België, dan heb je het voordeel dat ze in Vlaanderen jouw taal spreken. Aan de andere kant is het natuurlijk ook juist leuk om een nieuwe taal te leren, zoals het Spaans in natuurlijk Spanje.

Een tussenjaar in het buitenland

Deze optie is erg aantrekkelijk voor jongeren die op het punt staan te gaan studeren, maar die nog niet precies weten wat ze voor vervolgstudie willen doen. Of die juist ervaring willen opdoen. Een zogenaamd gap year is een tussenjaar dat je neemt tussen het behalen van je middelbare school en de stap richting een nieuwe studie. Ook fijn om wat van de wereld te zien, zeker als je even genoeg hebt van het leren.

Werken als au pair

Tijdens een tussenjaar is aan de slag gaan als au pair een goedkope manier om in het buitenland te wonen en werken. Je gaat inwonen bij een gezin waar je voor de kinderen zorgt. Een veilige manier om in een drukke stad of een afgelegen land te gaan wonen. Werken als au pair biedt veel voordelen. Het is niet alleen heel leerzaam, je leert veel nieuwe mensen kennen, dompelt jezelf onder in een nieuw land met andere gewoonten en gebruiken en je leert ook veel over jezelf.

Aan de slag als seizoenswerker

Kies je ervoor om juist voor kortere periode in het buitenland te verblijven, dan is seizoenswerk of vakantiewerk een goede optie. Je kunt al vakantiewerk vinden voor een paar weken. Bijvoorbeeld in de bergen in de winter of in het hoogseizoen aan de kust.

Digital nomad worden

Waarschijnlijk is dit wel het meest ultieme soort werk dat je in het buitenland kunt doen. Een digital nomad heeft namelijk geen vaste werkplek nodig en kan zijn werk overal mee naartoe nemen zolang er maar een goede internetverbinding is. Zo kun je zelfstandig aan de slag als webdesigner, vertaler, online coach of reisblogger. Spanje is een ideaal land voor digitale nomaden en er zijn veel steden die van alles aanbieden om de digitale nomaden te lokken.

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland

Vrijwilligerswerk is heel mooi te combineren met het ontdekken van een nieuw land en een nieuwe cultuur. Daarnaast draag je je steentje bij aan de maatschappij.

Cv opstellen in de taal van het land

Welk soort werk je ook van plan bent om te gaan doen buiten Nederland, een cv schrijven is altijd een goed idee. Bij voorkeur schrijf je deze in de taal van het land waar je solliciteert. Spreek je de taal niet, vertaal je curriculum vitae dan in het Engels. Houd er ook rekening mee dat een Nederlands cv kan afwijken van een cv dat wordt gebruikt in bijvoorbeeld Spanje of Noorwegen. Doe daarom onderzoek naar de cv-verschillen in het land van jouw keuze.

Met een baan in het buitenland geef je je werk- en levenservaring een flinke boost en het staat ook nog eens heel goed op je cv. Je ontmoet nieuwe mensen, leert een nieuwe taal en ontdekt nieuwe plekken. Bedenk van tevoren wat voor soort werk je leuk vindt, waar je wilt gaan wonen en ga dan op zoek naar de baan van je dromen!

Ga naar de inhoud