Spaanse zelfstandigen gaan meer betalen in 2019

Spaanse zelfstandigen gaan meer betalen in 2019
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De belangrijkste organisaties van de zelfstandige werkers in Spanje (ATA en UPTA) hebben met de Spaanse overheid een overeenstemming bereikt over de stijging van de bijdrage aan de Sociale Zekerheid. Om de vergoedingen voor werkloosheid, studie en problemen te bekostigen moeten de zelfstandigen gemiddeld 60 euro meer gaan betalen gedurende heel 2019.

Gemiddeld 60 euro per jaar houdt in dat de zelfstandigen (autónomos) per maand zo’n 4 tot 5 euro meer zullen gaan betalen. Het gaat volgens de verenigingen van zelfstandigen vooralsnog om een principe akkoord en het is nog niet helemaal definitief.

Vanaf volgend jaar hebben de zelfstandigen recht op een werkloosheidsuitkering, recht op een vergoeding als men een training of bijscholing gaat volgen, een vergoeding bij onvoorziene omstandigheden en een betaling van 100% in het geval van tijdelijke arbeidsongeschiktheid. In het akkoord is speciale aandacht besteedt aan het recht op werkloosheid en een vergoeding daarvoor, net zoals werknemers.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Zelfstandig werken in Spanje (informatie en tips)[/su_note]

De zogenaamde “tarifa plana”, wat een lagere bijdrage is gedurende 12 maanden voor beginnende zelfstandigen, zal stijgen van 50 euro naar 55 of 60 euro per maand omdat deze beginnende zelfstandigen ook gebruik kunnen maken van de verbeteringen in de overeenkomst.

Het percentage dat de zelfstandige over het theoretische salaris dient te betalen zal van het huidige 29,8% naar 30% in 2019, 30,3% in 2020 en 30,6% in 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Vele malen minder dan in belgie en je krijgt er dan nog iets voor terug als het nodig is.

Juan74

Kijk dat is wel een hele vooruitgang dat er voor de ondernemers nu ook zaken als werkloosheid etc worden geregeld. Dat de ondernemers iets meer betalen gaan is bijna elk jaar zo, maar het is voor het eerst dat ze er ook wat voor terugkrijgen, naast de ziektekosten dan.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.