De 21 officiële Spaanse rashonden nader bekeken

Oeps ... foto ontbreekt!

De 21 officiële Spaanse rashonden nader bekeken

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft ongeveer 40 hondenrassen die verdeeld kunnen worden in officiële rassen die erkend worden door het Ministerie van Landbouw en Milieu en door de Real Sociedad Canina de España (RSCE) en onofficiële rassen die meestal afgeleiden zijn van de officiële Spaanse hondenrassen.

Traditiegetrouw zijn de Spaanse honden die werkzaamheden uitvoeren in de landbouw, bij de jacht en bij de visserij. Deze honden zijn tegenwoordig echter meer huisdieren geworden en worden nog maar zelden ingezet als werkhonden. Een grote uitzondering daarop zijn de jachthonden die nog veel gebruikt worden door de jagers in Spanje. Dit zijn dan ook vaak de honden die het meeste te maken hebben met mishandeling, moord en verbanning.

In deze lijst beperken we ons tot de officiële rashonden in Spanje waarvan er volgens de RSCE in totaal 21 te vinden zijn. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 groepen die we nader gaan bekijken.

Groep 1: Perros de Pastor en Perros Boyeros

De eerste groep honden kan omschreven worden als herdershonden (perros de pastor) en veedrijvers (perros boyeros). In deze groep zitten officieel in Spanje vijf honden, te weten de Perro de Pastor Mallorquín, Perro de Pastor Catalán, Majorero, Perro de Pastor Vasco en de Perro de Pastor Garafiano.

f8730ec96c8f6e041c637ae7063efcd1


Perro de Pastor Mallorquín / Dit Spaanse hondenras heeft ook de naam Ca de bestiar welke een hond is afkomstig van de Balearen eilanden. Oorspronkelijk was hij een herder maar werd met de tijd waak- en beschermhond. De vacht is kort en zwart van kleur en uitzonderlijk bestaan er ook langharige varianten. De Ca de bestiar is niet onproblematisch. Hij is onvriendelijk tegenover vreemden. Hij heeft een sterk beschermend instinct.

Perro de Pastor Catalán / De herkomst van de Gos d’Atura Català, ofwel in het Nederlands de Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Dit ras wordt in Spanje gebruikt voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van zijn herder maar is bovendien een plezierige gezinshond thuis door zijn sociale karakter. Eigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de hond graag bezig wordt gehouden en moeten er tijd in steken, want de Gos is een échte werkhond.

Majorero / De Majorero hond is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland Fuerteventura waar de hond ook bekend staat als Perro Bardino. Van oudsher wordt dit ras gebruikt voor het vee drijven en daarnaast wordt hij ingezet als waakhond. De Majorero of Bardino is een middelgrote kortharige hond die over het algemeen een vrolijk en levendig karakter heeft. Het is een echte werk- en waakhond die niet vies is om grote afstanden op een hard terrein (zoals het vulkanisch terrein op Fuerteventura) af te leggen. Vanwege het karakter is het echter ook een goede huishond.

Perro de Pastor Vasco / In dit geval gaat het om een hondenras afkomstig uit het Baskenland of Pais Vasco waar dit ras Euskal Artzain Tzakurra heeft gekregen. Dit hondenras wordt tevens als veedrijver gebruikt welke officieel sinds 1995 erkend is door de RSCE. Ondanks het feit dat de Pastor Vasco een territoriaal instinct heeft behoudt hij een sterke band met zijn baasje waar hij zich zelden van scheidt. Helaas werden deze honden de laatste jaren erg doorgefokt waardoor er officieel nog maar 696 rasechte honden te vinden zijn in Spanje.

Perro de Pastor Garafiano / De Pastor Garafiano is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland La Palma waar ook de naam vandaan komt (het noordelijke deel van het eiland in het dorp Garafía). Ondanks het feit dat deze hondensoort een werker is werd hij hoofdzakelijk gebruikt als huis/ en gezelschapsdier. Er was een tijd dat dit hondenras op uitsterven stond maar in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een reddingsprogramma waardoor de hond nu weer veel te zien is, niet alleen op de Canarische Eilanden maar in heel Spanje. De Pastor Garafiano is een middelgrote tot grote hond met lang haar, meestal licht gekleurd. Dit hondenras is erg volgzaam en vriendelijk maar het is ook een blaffer als er gevaar dreigt of vreemden te zien zijn.

Groep 2: Perros tipo Pinscher & Schnauzer, Molosoides & Perros tipo de Montaña & Boyeros Suizos

De tweede groep kan omschreven worden als honden van de rassen Pinschers, Schnauzers, Molossers en berg- en Zwitserse Sennenhonden. Hieronder bevinden zich vijf hondenrassen, te weten Mastín Español, Mastín del Pirineo, Dogo Mallorquín, Dogo Canario en Alano Español.

7af5e1d227ec972d2c32560ae97b781c

Mastín Español / Deze hondensoort staat bekend onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen. Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Vanwege de omvang zijn het niet altijd de beste gezelschapshonden omdat ze niet altijd aan mensen en voornamelijk aan kinderen gewend zijn.

Mastín de Pirineo / In het Nederlands heeft dit Spaanse hondenras de naam Pyrenese Mastiff gekregen omdat deze hoofdzakelijk in de Pyreneeën voorkomt en daar ook vandaan komt. Vroeger was het de taak van deze erg gespierde hond om de kuddes schapen te bewaken als de herder er niet was. In principe is de Mastín de Pirineo een mensvriendelijke hond maar je moet wel eerst hun vertrouwen zien te winnen. Daarnaast is het een rustige en zachtaardige hond die graag met mensen samenleeft. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en schrikken er niet voor terug om mens en dier te beveiligen aangezien ze geen grenzen kennen. De Pyrenese Mastiff is wit gekleurd maar er zijn combinaties mogelijk en dit hondenras is dik behaard.

Dogo Mallorquín / Een andere naam voor dit hondenras is Ca de Bou of in het Nederlands Majorcaanse Mastiff en zoals de naam al zegt is de hond afkomstig van de Balearen eilanden en dan met name van het eiland Mallorca. Deze hondensoort staat erom bekend dat ze erg lief zijn voor kinderen en graag de “kudde” bij elkaar wil houden waardoor lange wandelingen vaak uitgesloten zijn. De Ca de Bou is een krachtige, gespierde en attente hond. De vacht is kort en de kleuren gaan van goud-geel, beige, brindle en zwart.

Dogo Canario / Dit hondenras wordt ook wel de Presa Canario genoemd en behoort toe aan de Molossers. Zoals de naam al aangeeft is dit ras afkomstig van de Canarische Eilanden waar deze voornamelijk op de eilanden Tenerife en Gran Canaria voorkwam. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt als drijfhond en als waakhond van voornamelijk vee en bezittingen. Pas de laatste jaren is het ras tot een sociaal enigszins aangepaste hond gefokt en geniet hij een toenemende belangstelling op het Europese vasteland. De Dogo Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar voor vreemden is het een heel ander verhaal. De Dogo Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. Voor kinderen is de Dogo Canario op zich een vriendelijke hond maar hij kan nog wel eens de neiging hebben om op stevige wijze de eigen roedel te verdedigen.

Alano Español / Dit hondenras heeft een dominant en ernstig maar zeer controleerbaar karakter waarbij hij zeer onderdanig is naar zijn baasje. Het kan echter ook een aanvallende hond zijn maar dat doet hij in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of anderen binnen zijn roedel bedreigd worden. Ondanks dat sterke karakter is de Alano Español uiterst vriendelijk naar kinderen en heeft het veel geduld. Ze zijn evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een zeer hoge pijngrens. Sterk, beschermend maar niet agressief. Gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig.

Groep 3: Terriers

In groep drie vinden we de Terriers honden waaronder in Spanje de Ratonero Bodeguero Andaluz en de Ratonero Valenciano.

24cf67823a3697be83b01c39fd259f3b

Ratonero Bodeguero Andaluz / Dit hondenras is zoals de naam al aangeeft afkomstig uit de regio Andalusië en dan vooral uit de provincie Cádiz. Het gaat om een kleine hondensoort wiens naam is afgeleid uit het feit dat deze ratten (ratas) en muizen (ratones) moest opsporen in de bodegas. De Ratonero Bodeguero Andaluz is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden.

Ratonero Valenciano / Dit hondenras wordt ook el Gos Rater Valencià genoemd en is afkomstig uit de deelstaat Comunidad Valenciana. In tegenstelling tot de Andalusische variant die op muizen en ratten in wijn bodegas jaagt, is de Valenciaanse variant bekend om de jacht op ratten in het water of waterratten, deze werden vroeger namelijk veel gegeten. De Ratonero Valenciana is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden. De hond staat er echter wel om bekend dat deze veel en snel blaft als hij iets hoort.

Groep 4 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Dashonden te vinden zijn.

Groep 5: Perros Tipo Spitz & Tipo Primitivo

In groep vijf vinden we in Spanje vier hondenrassen die gezien worden als Keeshonden en Oertypen te weten Podenco Canario, Podenco Ibicenco, Podenco Andaluz en Maneto.

67b4f7405f27321aa3633f5d45dc09ba

Podenco Canario / Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt worden bij het jagen in Spanje. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is deze soort afkomstig van de Canarische Eilanden. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Gezien het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. Helaas gaan deze jagers niet altijd even goed om met hun honden en worden deze vaak om het leven gebracht of verbannen en in de steek gelaten als ze niet meer hun functie kunnen uitoefenen.

Podenco Ibicenco / Net zoals de Podenco Canario is ook de Ibicenco soort een windhond en daarnaast een sportieve hond. Dit hondenras heeft veel beweging nodig en zijn zeer geschikt voor de lange jacht en voor lange wandelingen. Het is echter ook een familiehond die goed is voor mens en dier en een heerlijke gezelschapshond is. Ook deze Podenco soort wordt in Spanje veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals de overige Podenco rassen niet altijd goed behandeld door hun baasjes, de jagers.

Podenco Andaluz / Wat betreft karakter lijkt de Podenco Andaluz veel op de overige Podenco varianten maar in het geval van de hondensoort uit Andalusië komen er ook langharige honden voor. Eigenlijk zijn er drie versies te vinden, de tipo cerdeño met lang en hard haar, de tipo sedeño met zacht en lang haar en de tipo liso met kort en fijn haar. Ook de Podenco Andaluz wordt veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals zijn mede Podenco rassen vaak niet al te best behandeld door de jagers. Daarnaast is de Podenco Andaluz ook een goed familiedier en kan deze makkelijk in een familie met kinderen leven. De hond heeft echter wel veel beweging nodig.

Groep 6: Perros Tipo Sabueso, Perros de Rastro & Razas Semejantes

In groep zes vinden we honden in de groep Lopende honden en Zweethonden (in het Nederlands dan). In Spanje bevindt zich echter maar een hondenras in deze groep, te weten de Sabueso Español.

f998cd0926b26bd1335eaa24f8f848b3

Sabueso Español / Deze Spaanse rashond hoort bij de dashonden en de zogenaamde lopende honden. Ze worden gezien als trouwe, aanhankelijke en lieve jachthonden. De Sabueso Español is kortharig en meestal licht van kleur maar kan ook in donkere vorm voorkomen. Dit hondenras wordt in Spanje onder andere gebruikt als jachthond maar ze duiken steeds meer op als huishond omdat de honden zachtaardig zijn en ook goed met kinderen overweg kunnen. De Sabueso Español is een actieve hond die buiten het jagen erg actief is en van rennen houdt omdat ze hun energie kwijt moeten.

Groep 7: Perros de Muestra

e714053d1d46305edf28f80f4279a27d

In groep zeven zitten de zogenaamde Staande Honden en in Spanje behoren twee rassen tot deze groep, te weten Perdiguero de Burgos en de Pachón Navarro.

Perdiguero de Burgos / Dit hondenras heet in het Nederlands de Staande hond van Burgos en behoort tot de groep jachthonden, Spaniels en Retrievers. Buiten het feit dat het intelligente honden zijn worden ze ook gezien als gepassioneerde jachthonden die een zeer goede neus hebben en harde werkers zijn. Daarnaast zijn het leergierige en meegaande honden die zich goed richten op de baas voor wie ze alles zullen doen. Buiten het jagen worden de honden ook gebruikt om hard te werken, te apporteren en zijn het geschikte huishonden maar dan wel met veel beweging.

Pachón Navarro / Zoals de naam al zegt komt de hond oorspronkelijk uit de deelstaat Navarra en is het buiten een showhond ook een jachthond van klein wild. Dit hondenras is ontstaan door kruisingen tussen de Old Spanish Pointer en andere rassen. De Pachón Navarro wordt gezien als een grote maar rustige, intelligente en trouwe hond die goed kan omgaan met andere dieren en mensen, waaronder kinderen. De honden zijn kortharig en zacht en er zijn verschillende kleuren te vinden.

Groep 8: Perros Cobradores de Caza, Perros Levantadores de Caza, Perros de Agua

In groep acht zittende Retrievers en Waterhonden waar in Spanje maar een officieel ras van te vinden is, te weten de Perro de Agua Español.

cc125e1736fb698bb9f499739f07dac8

Perro de Agua Español / Deze hond is erg bekend in Nederland, België en de rest van de wereld en heeft de naam Spaanse Waterhond. Dit ras hoort bij de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en zijn erg gehoorzame en attente honden die gemiddeld tussen de 38 en 50 cm groot worden. De honden hebben als kenmerk dat ze lang en gekruld haar hebben waarbij er verschillende kleuren te vinden zijn maar vaak gaat het om een combinatie van bruin met een andere kleur die witte vlekjes laat zien. Het zijn mooie honden om te zien, zeker als ze uit het water komen als ze gezwommen hebben, iets wat ze erg graag doen. Het is een ideale hond om in een gezin met kinderen te hebben.

Groep 9 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Gezelschapshonden te vinden zijn.

Groep 10: Lebreles

In groep tien zitten de windhonden waaronder in Spanje de Galgo Español.

a3f1bb842f959ca7b165673f98255a24

Galgo Español / De Spaanse windhond of Galgo Español is van origine ruwharig en gedraagt zich tegenover andere honden en mensen zeer sociaal. De Galgo heeft als kenmerk dat alles lang is, de nek, rug, hoofd en staart met daarin een knik. Het zijn waakzame honden maar ook zeer aanhankelijk en sociaal ten opzichte van andere honden. Net zoals andere windhonden is ook de  Galgo Español een jachthond en wordt deze ook gebruikt bij renwedstrijden of coursing. Helaas is dit type hond net zoals de Podenco’s een ras wat vaak door jagers in de steek worde gelaten of nog erger worden omgebracht.

Buiten de 21 officiële hondenrassen zijn en nog eens tientallen andere gemixte onofficiële hondenrassen te vinden in Spanje. Tevens leven er in Spanje veel honden waarvan de rassen niet Spaanse zijn maar afkomstig zijn uit andere landen.

Ga naar de inhoud