Spanje verhoogt risico op vogelgriep na Europese uitbraken

Spanje verhoogt risico op vogelgriep na Europese uitbraken
Beeld: Pixabay

Spanje verhoogt risico op vogelgriep na Europese uitbraken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn er nog geen gevallen bekend maar nu er inmiddels meer dan 160 uitbraken zijn gemeld in Europa heeft ook Spanje in navolging van Frankrijk het risico op de vogelgriep verhoogd. Er is gevaar dat het vogelgriepvirus net zoals drie jaar geleden de Spaanse grenzen overschrijdt en dus heeft Spanje het risico aangepast naar ‘riesgo alto’.

Rond 17 oktober meldden de Nederlandse gezondheidsautoriteiten voor het eerst melding van de aanwezigheid van het vogelgriepvirus H5N8 bij een knobbelzwaan. Inmiddels zijn er meer dan 160 uitbraken gedetecteerd bij pluimvee en wilde vogels in o.a. Nederland, Duitsland, het Verenigde Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

Drie jaar geleden moest men in Frankrijk drie miljoen eenden slachten om de opmars van de vogelgriep (gripe aviar) te stoppen maar daar slaagde men toen niet in. In 2017 kwam het virus uiteindelijk in Catalonië terecht bij kippenfokkerijen en moest elk contact tussen pluimvee en wilde vogels vermeden worden.

Datzelfde geldt nu ook en het Ministerie van Landbouw heeft alle regionale overheden gewaarschuwd voor het risico van de vogelgriep. Zo moeten de boeren en fokkers ervoor zorgen dat het pluimvee niet in contact kan komen met wilde vogels. Dat betekent niet dat kippen, eenden, ganzen etc. niet buiten mogen lopen. Zo kan men vogeldoeken of beschermingsnetten plaatsen of andere methoden gebruiken om contact te voorkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.