Programma tegen dierenmishandeling in Zaragoza leidt tot 63 veroordelingen in één jaar

Programma tegen dierenmishandeling in Zaragoza leidt tot 63 veroordelingen in één jaar
Beeld: Freepik

Programma tegen dierenmishandeling in Zaragoza leidt tot 63 veroordelingen in één jaar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – De campagne ‘Denunciamos por ti’ ofwel ‘wij doen aangifte voor jou’, die wordt betaald door het stadsbestuur van Zaragoza, viert zijn éénjarig bestaan. Via het programma kunnen burgers anoniem melding maken van dierenmishandeling, waarna het Centrum voor dierenbescherming de rest van de opvolging verzekert. In één jaar tijd werden zo 63 klachten aan de politie doorgegeven.

Via het programma ‘Denunciamos por ti’ kan eenieder die getuige is van dierenmishandeling daar eenvoudig iets aan doen. Een burger die honden, katten of paarden in slechte omstandigheden ziet hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar denunciamosporti@zaragoza.es en daar indien mogelijk beeldmateriaal aan toe te voegen van de mishandeling in kwestie. 

Het centrum voor dierenbescherming maakt de klacht dan over aan de Policía Nacional of de Guardia Civil. Op die manier wil het Centro Municipal de Protección Animal (CMPA) de stap verkleinen om een einde te maken aan het nodeloos lijden van huisdieren, iets wat in Spanje helaas nog steeds vaak voorkomt.

Sinds december vorig jaar werden 63 van de binnengekomen klachten ook effectief overgemaakt aan de bevoegde instanties. Het blijkt een stuk eenvoudiger voor veel mensen nu ze de klacht anoniem kunnen indienen waarna het centrum voor dierenbescherming zich uiteindelijk opstelt als de burgerlijke partij.

Het merendeel van de klachten heeft te maken met dieren die opgesloten zitten op terrassen, zonder eten of in slechte omstandigheden. In April klaagde de afdeling Seprona van de Guardia Civil bijvoorbeeld een koppel aan die een kat in een sporttas achterliet bij een schoolpoort. De kat werd een paar uur later teruggevonden, met tekenen van een aanrijding.

Volgens gemeenteambtenaar Javier Rodrigo van Zaragoza is de campagne nu al een groot succes. Er kwamen honderden e-mails vol nuttige informatie binnen. Het stadsbestuur hoopt zo toe te werken naar een Zaragoza waar dierenmishandeling volledig uit den boze is.

Ga naar de inhoud