Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter aan de Costa Dorada in Tarragona

Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter aan de Costa Dorada in Tarragona
Beeld: 123rf

Aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter aan de Costa Dorada in Tarragona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Inwoners van l’Ametlla de Mar, El Perreló, L’Ampolla, Tortosa en omgeving in de Baix Ebre streek in het zuiden van de provincie Tarragona, werden maandagavond rond 23.53 uur opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. De aardbeving heeft geen schade veroorzaakt en er zijn ook geen gewonden gemeld volgens het Catalaanse Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Volgens het Spaanse Geografische Instituut IGN vond de aardbeving plaats op een diepte van 3 kilometer en had deze een intensiteit van III. Het epicentrum lag volgens het IGN ten noordwesten van El Perreló aan de Costa Dorada, maar dan landinwaarts in de buurt van de weg naar Rasquera. De aardbeving kon ook gevoeld worden in de omgeving zoals in l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Tortosa, Rasquera en in mindere mate in Benifallet en Camarles, in de Ebro Delta.

Ondanks de kracht van 3,4 op de schaal van Richter zijn er volgens het Catalaanse Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en de 112 nooddienst geen meldingen binnengekomen van schade of gewonden. De kans is zelfs groot dat veel personen in de buurt van de beving niets daarvan gemerkt hebben.

aardbeving
Beeld: IGN / web

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens, maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt, maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door bijna iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud