Stakende vrachtwagenchauffeurs beëindigen na een dag de staking in Spanje

Stakende vrachtwagenchauffeurs beëindigen na een dag de staking in Spanje
Beeld: Canva

Stakende vrachtwagenchauffeurs beëindigen na een dag de staking in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zelfstandige vrachtwagenchauffeurs die aangesloten zijn bij het Plataforma Nacional para la Defensa del Sector del Transporte, hebben na slechts één stakingsdag hun staking al beëindigd. De staking startte op maandag 14 november en zou van onbepaalde duur zijn. Het platform kreeg echter geen steun van de overgrote meerderheid van de transport- en logistieke sector, distributie, de agro-voedselketenindustrie inclusief de meerderheidsvertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en zelfstandigenverenigingen.

Het platform geeft aan dat er gestopt wordt met staken omdat er een campagne van intimidatie gevoerd wordt tegen de stakende vrachtwagenchauffeurs en dat het recht op staken geschonden wordt. Feit is echter dat de opkomst en deelname van vrachtwagenchauffeurs die het werk voor onbepaalde tijd neer wilden leggen, zeer klein was. De eerste en ook tweede stakingsdag heeft praktisch niemand in Spanje iets gemerkt van de staking in de logistieke sector.

Tijdens een overleg vorige week donderdag heeft de regering de vakbond die wilde staken eraan herinnerd dat het afgelopen jaar sinds de laatste staking in maart, die 20 dagen duurde en voor veel problemen zorgde in de logistiek, er veel veranderingen zijn doorgevoerd. Zo kwam er een directe steun van 900 miljoen euro, bestaande uit 2500 euro per vrachtwagen of 1000 euro in het geval van bestelwagens, evenals de 0,20 euro korting per liter benzine/diesel, een maatregel die in ieder geval nog geldt tot en met 31 december 2022.

Met betrekking tot de in augustus goedgekeurde wet, verdedigt de regering dat ze garandeert dat vervoerders niet onder hun kosten werken. In die zin treedt de inspectie al op om de naleving ervan te garanderen en bovendien zal de komende weken een inspectieplan voor 2023 worden goedgekeurd om de acties te versterken. Er is voor het eerst een specifieke actielijn voor prijscontrole, achterstalligheid en laden en lossen in Spanje.

Ga naar de inhoud