Search
menu
Search

Barcelona gaat schaduw creëren daar waar geen bomen staan

Barcelona gaat schaduw creëren daar waar geen bomen staan
Beeld: Ayuntamiento Barcelona / web

Barcelona gaat schaduw creëren daar waar geen bomen staan

Net zoals op veel andere plaatsen in Spanje wordt het ook in de stad Barcelona steeds warmer in de zomer. Om voor meer plaatsen met schaduw te zorgen heeft het gemeentebestuur plannen bekend gemaakt om schaduwplaatsen te creëren daar waar het niet mogelijk is om bomen te planten.

De gemeente Barcelona wil meer schaduw in de stad creëren. Beplanting is niet altijd mogelijk, dus zijn er drie ontwerpoplossingen bedacht. Deze oplossingen zijn modulair, flexibel, demontabel en aanpasbaar aan verschillende omgevingen. Ze worden in mei geïnstalleerd in een gewone straat, een speelplaats en een groot stadsgebied. De oplossingen worden tijdens de zes warmste maanden van het jaar getest.

Het doel van het initiatief is om de hitte te verminderen en de thermische omstandigheden in de openbare ruimte te verbeteren om de gezondheid van de bevolking te garanderen, met name die van de meest kwetsbaren. De gemeente beschouwt dit als noodzakelijk vanwege de hittegolven die het gevolg zijn van de klimaatverandering en om het effect van het hitte-eilandeffect in de zomermaanden te verminderen.

De negen inzendingen voor de wedstrijd werden beoordeeld door een jury van experts. De winnaars ontvangen subsidies van ongeveer 100.000 euro om de oplossingen te realiseren.

Het eerste geselecteerde voorstel is van het team van Denvelops en Eurecat. Het systeem heet ‘Oasis. Sombra para todo el mundo’. Het systeem bestaat uit kleine, windbewogen stukken die kunnen worden gecombineerd in verschillende dichtheden en patronen. Hierdoor kan het worden aangepast aan de behoeften van elke ruimte. De stukken zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals roestvrij staal, hout en stof.

Het tweede geselecteerde voorstel is van het coöperatief BATEC. Het systeem heet ‘Mar de sombras’. Het systeem bestaat uit modules die zijn gemaakt van aluminium. Deze modules zijn zeer duurzaam en kunnen worden aangepast aan verschillende ruimtes en behoeften. Ze kunnen worden geïnstalleerd op gevels, daken of als vrijstaande structuur.

De derde oplossing die is geselecteerd voor de wedstrijd van de gemeente Barcelona is een schaduwsysteem genaamd ‘A l’ombra del trencadís’. Het werd ontworpen door Arquitectura de Contacte in samenwerking met Tall fusta. De basisstructuur bestaat uit twee panelen met vier pilaren die als verticaal steun dienen. De panelen zijn gemaakt van trencadís, een traditionele Catalaanse techniek waarbij gebroken keramiek wordt gebruikt om een ​​decoratief patroon te creëren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?