Search
menu
Search

Hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Torremolinos: 35,5 graden

Hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Torremolinos: 35,5 graden
Beeld: via canva.com

Hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Torremolinos: 35,5 graden

Volgens de dagelijkse statistieken over het weer en de temperaturen, hebben de officiële meetstations van de Spaanse Weerdienst AEMET op dinsdag 14 november de hoogste temperatuur van het land gemeten in de Torremolinos. In deze kustplaats aan de Costa del Sol werd een temperatuur geregistreerd van maar liefst 35,5 graden, en dat in november.

In het rijtje van de tien hoogste temperaturen van 14 november staan nog twee plaatsen in de provincie Málaga: Coín met 33,2 graden en Álora met 32,2 graden. De op een na hoogste temperatuur van heel Spanje werd geregistreerd op het eiland Gran Canaria in la Aldea de San Nicolas met 33,2 graden, gevolgd door Elche aan de Costa Blanca in de provincie Alicante met 32,6 graden. Andere hoge temperaturen tussen de 32 en 31 graden in de top tien werden geregistreerd op de Canarische Eilanden.

In het centrum van Málaga werd op dinsdag echter ook een temperatuur geregistreerd van 27,6 graden, terwijl in dezelfde provincie op meerdere plaatsen het kwik de 25 graden of meer heeft bereikt. Datzelfde was het geval in de provincie Alicante waar de temperaturen ook erg hoog waren voor de tijd van het jaar, zoals 27,3 graden in Alicante stad, 28,9 graden in Orihuela, 30,2 graden in Rojales, 27,9 graden in Javea en verder naar het noorden 30 graden in Valencia en 29,6 graden in Lliria.

Ook in Catalonië was het aangenaam zomerweer met 27 graden bij het vliegveld Reus-Costa Dorada, 28,1 graden in Tortosa, 28,4 graden bij het vliegveld Girona-Costa Brava en 25,9 graden in Barcelona stad. Op de Balearen eilanden lag de temperatuur tussen de 20 en 25 graden op de verschillende eilanden. 

De Canarische Eilanden registreren deze dagen echter ook erg hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op dinsdag was de hoogste temperatuur op Tenerife 31,4 graden, op Gran Canaria 33,2 graden, op Lanzarote 32,1 graden op Fuerteventura 31,6 graden, op La Gomera 29,9 graden, op La Palma 29,3 graden en op El Hierro 27,7 graden.

temperaturen

De voorspelling zegt dat het de hele week nog aangenaam warm weer zal zijn op veel plaatsen op het Spaanse vasteland en de eilanden, maar dat er vanaf volgende week maandag een koufront over Spanje trekt waardoor de temperaturen flink zullen dalen en waardoor Spanje zich klaar kan maken voor de winter. 

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?