Search
menu
Search

Repsol en Cepsa hebben een op de vier tankstations in Spanje in handen

Repsol en Cepsa hebben een op de vier tankstations in Spanje
Beeld: via canva.com

Repsol en Cepsa hebben een op de vier tankstations in Spanje in handen

Repsol en Cepsa zijn de twee grootste oliemaatschappijen in Spanje. Ze hebben samen ongeveer 4.800 tankstations en controleren 40% van de markt. Dit is veel meer dan BP en Galp, die samen slechts ongeveer 2.000 tankstations hebben en slechts 20% van de markt controleren. De twee Spaanse bedrijven voeren een ‘handelsoorlog’ om klanten te winnen. Ze bieden kortingen op het tanken van brandstof, benzine en diesel, via hun mobiele apps en een transformatie van hun verkooppunten.

Repsol is de grootste oliemaatschappij in Spanje met ongeveer 3.300 tankstations. Cepsa is de op een na grootste met ongeveer 1.500 tankstations. Als de tankstations van Ballenoil, die in 2023 door Cepsa zijn overgenomen, worden meegeteld, komt het totaal aantal tankstations van Cepsa op 1.700. Ballenoil is de grootste ‘lowcost’-oliemaatschappij in Spanje met meer dan 220 tankstations. Het bedrijf plant om in 2027 te groeien tot 500 vestigingen.

BP en Galp zijn de derde en vierde grootste oliemaatschappijen in Spanje, met respectievelijk 781 en 574 tankstations. Dit is veel minder dan Repsol en Cepsa, die samen ongeveer 4.800 tankstations hebben.

In Spanje zijn er ongeveer 12.100 tankstations. Repsol en Cepsa, de twee grootste oliemaatschappijen van het land, controleren samen ongeveer een kwart van deze tankstations. De vier grootste oliemaatschappijen in Spanje, Repsol, Cepsa, BP en Galp, beheren samen meer dan de helft van de tankstations in het land. De overige tankstations zijn eigendom van andere merken, bevinden zich in hypermarkten of supermarkten of worden beheerd door coöperaties.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?