Spanje verliest eerste WK handbal voor vrouwen van Nederland

Spanje verliest eerste WK handbal voor vrouwen van Nederland
Beeld: RFEBalonmano / Twitter

MADRID – Het is de eerste keer dat het Spaanse nationale vrouwelijke handbalteam in de finale van een wereld kampioenschap stond. En de wedstrijd die de ‘Las Guerreras’ moesten spelen was ook nog eens tegenover het Nederlandse nationale team. Uiteindelijk wist Nederland de hoofdprijs te winnen door Spanje te verslaan met 30-29 na een goal in de slotseconden.

Het was een zinderende finalewedstrijd tussen twee nationale teams die gelijk zijn wat betreft speelsterkte. In de slotseconden van de wedstrijd stond het nog 29-29 maar in de laatste aanval kreeg Nederland een strafworp waarna Nederland met 30-29 wist te winnen. 

De Nederlandse handbalsters hebben daardoor de eerste wereldtitel gewonnen en een plaats voor de Olympische Spelen van 2020 weten te bemachtigen. In Spanje wordt echter gesproken van diefstal en een schande omdat de Spaanse ‘guerra’ Ainhoa Hernandéz van het veld werd gestuurd vanwege het belemmeren van de Nederlandse doelvrouw. Wat men echter in de herhaling kan zien is dat de Spaanse ‘krijgster’ buiten het doelgebied staat waardoor deze actie niet bestraft had moeten worden.

Het was niet de eerste keer dat de Spaanse tegenover de Nederlandse handbalsters stonden. Dat gebeurde ook al tijdens het EK in 2018 in Frankrijk toen de ‘Las Guerreras’ met 27-28 verloren dankzij opnieuw een Nederlandse goal in de laatste minuut.

Het was wel de eerste keer dat de Spaanse handbal vrouwen tegenover de Nederlandse speelsters stonden tijdens een WK. Voor de ‘Las Guerreras’ was dit de mogelijkheid om wraak te nemen op Nederland na het bittere verlies tijdens de EK in 2018, iets dat ook dit keer in de laatste seconden niet gelukt is.

Het Spaanse team wist de finale in Japan te bereiken nadat de handbalsters met 28-22 van Noorwegen wisten te winnen in Groep C. De Nederlandse handbalsters wisten op hun beurt met 33-32 van Rusland te winnen en zo een finaleplaats te bereiken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Marianne S

De Spaanse handbalspeelster deed het juist goed😄Nederlandse handbalspeelsters is terecht Wereldkampioen👏🇪🇬

Rene loo

Reacties kloppen. Hinderen van keeper BINNEN 3 METER is niet toegestaan.
Beslissing scheidsrechters voor Spanje zuur maar volgens de regels.
DUS. TERECHT. WERELDKAMPIOEN

Anoniem

Jammer voor her Spaanse team, maar in dit geval geldt:

Wanneer door zo’n onderbreking op grond van een overtre- ding van de verdedigende partij een “vrije doelkans” wordt verijdeld, moet er over- eenkomstig regel 14:1a beslist worden
om een 7-meterworp te geven. Volgens een nieuwe spelregel mag de doelvrouwe in de laatste halve minuut niet gehinderd worden.

Anita

Dat klopt helemaal.
De keepster werd in deze verhinderd.
Overigens, een geweldige spannende wedstrijd.

Harry

Hoe kan het dan dat de Spanjaarden roepen dat ze bestolen zijn? Zij zullen de spelregels toch ook wel kennen?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.