Spanje verliest eerste WK handbal voor vrouwen van Nederland

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje verliest eerste WK handbal voor vrouwen van Nederland

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de eerste keer dat het Spaanse nationale vrouwelijke handbalteam in de finale van een wereld kampioenschap stond. En de wedstrijd die de ‘Las Guerreras’ moesten spelen was ook nog eens tegenover het Nederlandse nationale team. Uiteindelijk wist Nederland de hoofdprijs te winnen door Spanje te verslaan met 30-29 na een goal in de slotseconden.

Het was een zinderende finalewedstrijd tussen twee nationale teams die gelijk zijn wat betreft speelsterkte. In de slotseconden van de wedstrijd stond het nog 29-29 maar in de laatste aanval kreeg Nederland een strafworp waarna Nederland met 30-29 wist te winnen. 

De Nederlandse handbalsters hebben daardoor de eerste wereldtitel gewonnen en een plaats voor de Olympische Spelen van 2020 weten te bemachtigen. In Spanje wordt echter gesproken van diefstal en een schande omdat de Spaanse ‘guerra’ Ainhoa Hernandéz van het veld werd gestuurd vanwege het belemmeren van de Nederlandse doelvrouw. Wat men echter in de herhaling kan zien is dat de Spaanse ‘krijgster’ buiten het doelgebied staat waardoor deze actie niet bestraft had moeten worden.

Het was niet de eerste keer dat de Spaanse tegenover de Nederlandse handbalsters stonden. Dat gebeurde ook al tijdens het EK in 2018 in Frankrijk toen de ‘Las Guerreras’ met 27-28 verloren dankzij opnieuw een Nederlandse goal in de laatste minuut.

Het was wel de eerste keer dat de Spaanse handbal vrouwen tegenover de Nederlandse speelsters stonden tijdens een WK. Voor de ‘Las Guerreras’ was dit de mogelijkheid om wraak te nemen op Nederland na het bittere verlies tijdens de EK in 2018, iets dat ook dit keer in de laatste seconden niet gelukt is.

Het Spaanse team wist de finale in Japan te bereiken nadat de handbalsters met 28-22 van Noorwegen wisten te winnen in Groep C. De Nederlandse handbalsters wisten op hun beurt met 33-32 van Rusland te winnen en zo een finaleplaats te bereiken.

Ga naar de inhoud