Bankkosten in Spanje worden steeds hoger vanwege lage rentes

Bankkosten in Spanje worden steeds hoger vanwege lage rentes
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De banksector in Spanje heeft steeds meer moeite om rendement te behalen. Een van de oorzaken is het lage rentetarief van de Europese Centrale Bank wat de winstmarges van de banken en financiële instellingen ondermijnt en uiteindelijk een weerslag heeft op de bankkosten die de klanten moeten betalen die in sommige gevallen flink hoger zijn geworden.

De meeste banken in Spanje hebben de afgelopen maanden hun commissies en bankkosten aangepast voor de bestaande klanten en de eisen om een gratis bankrekening te hebben veranderd. Deze kunnen bij sommige banken oplopen tot 240 euro op jaarbasis. 

Hieronder beschrijven we de kosten van enkele van Spanje’s grootste banken. In de meeste gevallen is het voor klanten alleen mogelijk een rekening zonder kosten te hebben als het salaris, uitkering of pensioen automatisch gestort wordt en het afsluiten van een aanvullend product zoals een hypotheek, een lening, verzekering etc. waarbij ook het gebruik van een kredietkaart verplicht wordt gesteld. 

Santander

De grootste bank van Spanje is Santander en deze heeft de jaarlijkse kosten verhoogd waardoor deze kunnen stijgen tot 240 euro. De rekeningen 1 2 3 particulares, Día a Día en Zero bestaan niet meer om deze te vervangen voor Santander One. Als je aan de hierboven vermelde eisen voldoet dan is een bankrekening gratis maar voldoet een klant niet aan de eisen dan moet deze 20 euro per maand (240 euro per jaar) gaan betalen. 

BBVA

Ook de BBVA bank heeft maatregelen genomen en de kosten verhoogd. Rekeninghouders van 29 jaar en ouder moeten een automatisch gestort salaris hebben van minimaal 800 euro (voorheen 600 euro) en 5 automatische afschrijvingen of het minimaal 7 keer per maand gebruiken van een kredietkaart gedurende 4 maanden. Voldoe je niet aan de regels dan moet men tot 100 euro per jaar gaan betalen aan bankkosten. Daarnaast zal elke handeling bij het loket 2 euro gaan kosten.

CaixaBank

Bij de CaixaBank kijkt men o.a. naar het aantal jaren dat iemand een rekening heeft bij de Catalaanse bank. Klanten die op dit moment een ‘mindere verbintenis’ hebben met de bank moeten op jaarbasis 240 euro aan bankkosten betalen. Laat je automatisch je salaris of uitkering van 600 euro of een pensioen van 300 euro of meer storten op je rekening dan heb je geen bankkosten. Het is ook noodzakelijk minimaal drie automatische afschrijvingen te hebben op je rekening en minimaal 3 keer per 3 maanden iets te betalen met je bankkaart.

Bankia

Klanten van de bank moeten als ze niet voldoen aan de eisen 14 euro per maand betalen wat neerkomt op 168 euro, op jaarbasis en daarnaast 28 euro per jaar voor de kredietkaart. Je kunt deze kosten voorkomen door automatisch je loon, uitkering of pensioen te laten storten op je rekening en je moet voor minimaal 30.000 euro aan producten hebben afgesloten bij de bank en minimaal 2 keer per maand iets te betalen met je kredietkaart.

Sabadell

Als je bij de Sabadell bank niet automatisch je salaris, uitkering of pensioen van minimaal 700 euro laat storten dan moet je 30 euro per maand betalen. Jongeren onder de 29 jaar kunnen wel een gratis bankrekening hebben als ze voldoen aan bepaalde eisen.

ING

Tot ieders verrassing is de ‘banco sin comisiones’ ING in Spanje ook begonnen met het vragen van bankkosten. De rekening ‘Cuenta Nómina’ van ING España heeft nog steeds een gratis bankrekening zonder onderhoudskosten en commissies maar alleen als je een salaris, uitkering of pensioen hebt van minimaal 700 euro en dat automatisch op je rekening laat storten of als je niet aan de eisen voldoet elke maand minimaal 700 euro op je rekening stort.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.