Schooltje met slechts zes leerlingen is heropend in Extremadura

Schooltje met slechts zes leerlingen heropent in Extremadura
Beeld: Canva

Schooltje met slechts zes leerlingen is heropend in Extremadura

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – Ondanks dat het slechts 6 leerlingen telt, heropende het schooltje van het gehucht Alonso de Ojeda haar deuren na vijf jaar stilte. Het is één van de 8 landelijke schooltjes in Extremadura die minder dan 8 leerlingen telt.

Het is twaalf uur ’s middags. De bel heeft nog niet geklonken, de speeltijd is nog niet begonnen. De leerkracht van de sportklas, Santiago Granado, neemt afscheid van de klas en bergt het materiaal op in zijn auto. “Ik vertrek nu naar een ander dorp, hier kan je zonder auto niet werken”, zegt hij.

In tussentijd halen de luttele 6 leerlingen hun lunch boven en gaan ze netjes op een rijtje zitten onder het afdak. Vega, Alejandro, Aday, Dayron, Adrián en Carlos heten ze. De eerste drie zijn nauwelijks 3 jaar oud en begonnen pas dit jaar met naar school gaan. De andere drie leerlingen zijn 6 en 7 jaar.

We bevinden ons in Alonso de Ojeda, een gehucht vlakbij het grotere Miajadas in de provincie Cáceres (Extremadura). Op dit moment zijn er slechts 318 inwoners. Er wonen meer dan 6 kinderen in het dorp, maar de ouders van deze 6 hebben er alles aan gedaan om het schooltje te heropenen. Dat was namelijk al dicht sinds 2016. 

Gedurende die jaren moesten de kinderen naar Miajadas, op 10 kilometer afstand. “Ik weet niet of de moeite van de ouders iets met de pandemie te maken heeft”, verklaart Granado, “of met het feit dat de ouders relatief jonge mensen zijn, maar de mentaliteit is veranderd en de ouders slaagden er in het schooltje te heropenen ook al is er maar één klas en zijn er nog minder kinderen dan toen het vijf jaar geleden de deuren sloot”. 

Het schooltje is natuurlijk geen op zichzelf staande entiteit, maar maakt deel uit van het zogeheten CRA (Centro Rural Agrupado), een koepelorganisatie voor onderwijs die haar hoofdzetel in Escurial heeft. Ook het schooltje in Miajadas maakt daar deel van uit. Vega, Alejandro, Aday, Dayron, Adrián en Carlos zal het alleszins worst wezen. Zij zijn blij dat ze vlak bij huis naar school kunnen.

Ga naar de inhoud