Search
menu
Search

Van Nederland naar Lamata: de vlucht van de stad naar het platteland in Huesca

Van Nederland naar Lamata: de vlucht van de stad naar het platteland in Huesca
Beeld: Juan R. Lascorz, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia

Van Nederland naar Lamata: de vlucht van de stad naar het platteland in Huesca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – ‘Meer dan 17 miljoen mensen wonen er op een oppervlakte die kleiner is dan de autonome regio Aragón’. Zo begint een reportage in de krant El Diario del Alto Aragón, en men heeft het uiteraard over Nederland. De krant ging op bezoek bij een Nederlander die uitweek naar het kleine dorpje Lamata.

De krant ging op bezoek bij de Nederlander Harold Makaske, één van de 25 inwoners van het dorpje Lamata, vlakbij Abizanda (provincie Huesca) in de comarca Sobrarbe. Harold benadrukte dat hij zich er erg welkom voelt, omdat de buren hen heel vriendelijk en correct ontvingen. “In 2019 reisden we naar Spanje om een huis te zoeken in de natuur met een mooi uitzicht. We hielden van de Pyreneeën en uiteindelijk zijn we in dit huis in Lamata beland, waar we sinds November 2019 wonen.”

En tevreden leken ze voor de reporter van de krant zeker en vast. “We vonden af en toe eieren of groenten vlakbij de afsluiting van hun terrein”, vertelt Harold over kleine gebaren van de andere dorpelingen, “en bovendien helpen de buren ons met bomen snoeien of olijven oogsten.” “Door de pandemie zijn grote bijeenkomsten niet mogelijk, maar we willen graag een feest organiseren voor alle inwoners van Abizanda.”

Makaske was fotograaf en reclame-redacteur in Nederland. Hij is vooral bezig met werk in en rond het huis, ook maakt hij natuurfoto’s van dieren en vogels of van het mooie uitzicht. Ze zijn heel erg blij in het prachtige Spanje te wonen.

“Er zijn veel mogelijkheden in het toerisme”, vertelt Makaske “Maar men moet niet proberen te concurreren met het toerisme aan de kust. De speedboats op de meren, de quads in de bergen of de luide muziek op de campings kunnen de belangrijkste groep wegjagen: zij die de natuur hier opzoeken.” Lees meer over Harold Makaske op zijn Facebook profiel of eigen website.

Ga naar de inhoud