Search
menu
Search

Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet

Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet
Beeld: Canva

Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zeker tijdens een coronapandemie is het aantal nepnieuws of Fake News berichten op vooral socialmediawebsites en apps zoals Facebook, Twitter etc. enorm gestegen. Volgens Eurostat staat Nederland zelfs helemaal bovenaan de lijst van landen waar het meeste nepnieuws te lezen is, maar waar ook het meest gecontroleerd wordt met 45% van de groep inwoners tussen 16 en 74 jaar. In Spanje is dat percentage 28% en in België 31%.

In 2021 zag 47% van alle mensen van 16-74 jaar in de Europese Unie (EU) in de 3 maanden voorafgaand aan de enquête van Eurostat onware of twijfelachtige informatie op nieuwswebsites of sociale media. Slechts ongeveer een kwart (23%) van de mensen controleerde echter de waarheid van de informatie of inhoud. 

Het aandeel mensen van 16-74 jaar dat in de afgelopen 3 maanden informatie op online nieuwssites of sociale media heeft geverifieerd, was het grootst in Nederland (45%), gevolgd door Luxemburg (41%), Ierland (39%), Zweden (36%), Finland (34%), België (31%), Slowakije (29% en Spanje (28%). Het kleinste aandeel werd echter geregistreerd in Litouwen (11%), gevolgd door Roemenië (12%) en Polen (16%). 

Volgens de gegevens van Eurostat heeft 67% van de Nederlanders van 16-74 jaar nepnieuws gezien en controleerde 45% dat op waarheid en zocht 42% naar de bron van dat nieuws. In Spanje heeft 55% nepnieuws gezien, controleerde 28% dat fake news en zocht 26% naar de bron van dat nieuws. In België was dat 52% dat nepnieuws heeft gezien, 31% dat dit controleerde en 27% dat naar de bron van dat nieuws heeft gezocht.

fakenews
Ga naar de inhoud