Eerste poging weersvoorspelling voor Kerstmis 2023

Eerste poging weersvoorspelling voor Kerstmis 2023
Beeld: via canva.com

Eerste poging weersvoorspelling voor Kerstmis 2023

De Kerstmis van 2023 en de jaarwisseling komen eraan. Het weer tijdens deze dagen is cruciaal voor onze plannen. Hoewel het nog ver weg lijkt, kunnen we al trends zien voor de temperatuur en neerslag in Spanje rond Kerstmis. Deze trendanalyse kijkt of de temperaturen en neerslag boven of onder het gemiddelde liggen voor deze tijd van het jaar in de komende weken. Hier is dus de voorzichtige weersvoorspelling voor de kerstdagen van de weerexperts van de website eltiempo.

De huidige weersvoorspellingen zijn niet nauwkeurig genoeg om het weer op kerstavond of kerstdag in detail te voorspellen. Zo is het niet mogelijk om te zeggen of het gaat sneeuwen, of er een koudegolf komt, of wat de minimumtemperatuur zal zijn. Voorspellingen van het weer op langere termijn zijn minder nauwkeurig. In deze gevallen is het beter om trends in het weer te geven, gegroepeerd per week. Deze trends geven aan of de temperatuur, neerslag of windrichting waarschijnlijk hoger of lager zal zijn dan normaal.

De neerslagtrend voor de week van Kerstmis geeft aan dat de neerslag onder het gemiddelde kan liggen op het hele Spaanse vasteland, vooral in het westelijke deel. Met name het meest westelijke deel van Galicië, rond Pontedera en Vigo, zou een buitengewoon droge Kerstmis kunnen krijgen in vergelijking met andere jaren.

Verwachte afwijking in neerslag voor week 18-25 december

  • Neerslag kan 20-30% onder het gemiddelde liggen in grote delen van Spanje.
  • De grootste afwijking is in Galicië, met 50% minder neerslag dan normaal.
  • Alleen in kleine delen van oostelijk Spanje wordt meer neerslag voorspeld.

Wat de temperaturen betreft, zou Kerstmis behoorlijk koud kunnen worden. De trend voorspelt dat de thermometers onder het gemiddelde liggen in het hele vasteland en de Balearen, vooral in gebieden als Extremadura. Op de Canarische Eilanden daarentegen zouden de temperaturen rond Kerstmis iets boven het gemiddelde kunnen liggen.

Verwachte temperatuurafwijking voor week 18-25 december

  • Temperaturen kunnen 1-3 graden onder het gemiddelde liggen in grote delen van Spanje.
  • De grootste afwijking is in het noordwesten en centrale delen, met 3-4 graden koeler dan normaal.
  • Alleen op de Canarische Eilanden en in kleine delen van oostelijk Spanje worden hogere temperaturen voorspeld.
  • Vooral ’s nachts kan het flink vriezen in het binnenland.

Extremadura en andere delen van centraal Spanje kunnen dus een kille kerst tegemoet gaan, terwijl de Canarische Eilanden juist een zachte kerst kunnen verwachten.

Wat voor weer is normaal met Kerstmis?

Kerstavond (24) en Kerstdag (25) staan vooral bekend om nachtvorst en kou. Het is gebruikelijk dat de temperaturen onder 0 graden zakken in grote delen van het land, waarbij de laagste minimumtemperaturen worden gemeten in het binnenland.

In grote steden als Madrid en Barcelona is het minder koud, hoewel de gemiddelde temperatuur respectievelijk 6,9 graden en 14,5 graden is. Neerslag is ook geen uitzondering en komt over het algemeen 1 op de 4 jaar of 1 op de 2 jaar voor, afhankelijk van de regio.

Kortom, Kerstavond en Kerstdag staan bekend om koude nachten met nachtvorst in grote delen van het binnenland. Het zuiden en de oostkust zijn milder, terwijl het in het noordwesten het vaakst regent. De Canarische Eilanden vormen een uitzondering en zijn juist extra zacht met Kerstmis.

Ga naar de inhoud