Search
menu
Search

Sierra Nevada skigebied introduceert eerste zitbanken met ingebouwde verwarming in Spanje

Sierra Nevada skigebied introduceert eerste zitbanken met ingebouwde verwarming in Spanje
Beeld: Ideal / web

Sierra Nevada skigebied introduceert eerste zitbanken met ingebouwde verwarming in Spanje

Het skigebied Sierra Nevada in de provincie Granada in Andalusië, heeft een primeur te pakken in Spanje met de lancering van de allereerste verwarmde zitbanken in het land. Deze vijf geïnstalleerde banken op het Plaza Maribel Pradollano in Monachil zijn gemaakt van steen en metaal en kunnen een temperatuur bereiken van 35 graden, genoeg om de sneeuw te doen smelten. Maar de gevoelstemperatuur voor degenen die gaan zitten ligt rond de 20 graden, dus er is geen kans op verbranding. Een slim systeem dat de wintersporters in Sierra Nevada hopelijk warm zal houden.

Op Plaza Maribel Pradollano in de gemeente Monachil, zijn vijf nieuwe verwarmde zitbanken geplaatst. Deze banken zijn uitgerust met een ingebouwd verwarmingssysteem dat de zittingen tot 35 graden opwarmt, genoeg om sneeuw direct te laten smelten. Toch voelt degene die erop zit een comfortabele temperatuur van ongeveer 20 graden, zonder dat hij of zij zijn of haar kont verbrand.

De gevoelstemperatuur wordt bepaald door een combinatie van factoren, waaronder de luchttemperatuur, de windsnelheid, de luchtvochtigheid, de warmtestraling van het oppervlak van de zitbank en de kleding die iemand draagt. Hoewel het oppervlak van de zitbank tot 35 graden opwarmt, zal de persoon op de zitbank ook warmte afgeven, omdat de kleding de lichaamswarmte gedeeltelijk vasthoudt.

Daarnaast helpt de windbeschutting die de bank biedt eraan bij dat de gevoelstemperatuur aangenaam blijft. Al deze effecten samen zorgen ervoor dat de gevoelstemperatuur op de bank aanzienlijk lager ligt dan de werkelijke oppervlaktetemperatuur van de verwarmde steen.

De verwarmingstechnologie in de stenen zitbanken is waarschijnlijk vrij eenvoudig. Een elektrisch verwarmingselement is ingebed in de zitting en rugleuning van de bank. Dit wordt gevoed door de reguliere stroomvoorziening van het skigebied.

Een set van temperatuursensoren meet de warmte van het oppervlak en kan de intensiteit van de verwarming aanpassen. Zo kunnen de zitbanken op een comfortabele constante temperatuur gehouden worden, onafhankelijk van de buitentemperatuur.

Sierra Nevada

Sierra Nevada is met zijn 3398 meter de hoogste berg op het vasteland van Spanje. Het gelijknamige skigebied ligt verspreid over de west- en oostkant van deze bergketen in de regio Granada. Met meer dan 100 pistes en een zeer modern liftsysteem, waaronder een kabelbaan zonder pilaren voor de 6,2 kilometer lange Borreguiles-gondel, trekt Sierra Nevada jaarlijks bijna 2 miljoen wintersporters. Wie niet houdt van drukte kan uitwijken naar Mulhacén, het zuidelijkste skigebied van Europa, gelegen aan de oostkant van het Sierra Nevada massief.

Hoewel de omstandigheden niet optimaal zijn voor veel verse sneeuwval, heeft Sierra Nevada toch haar skigebied kunnen openen op 5 december 2022. Op dit moment ligt er 20 tot 40 centimeter poedersneeuw op de open pistes. De kwaliteit van de sneeuw is uitstekend voor het skiën. Sierra Nevada zal open blijven tot 21 april 2024, dus er valt nog genoeg te genieten van het skiseizoen.

Ga naar de inhoud