Search
menu
Search

Spaanse vrouwen als nummer één in de FIFA-wereldranglijst voor vrouwenvoetbal

Spaanse vrouwen als nummer één in de FIFA-wereldranglijst voor vrouwenvoetbal
Beeld: @SEFutbolFem / X

Spaanse vrouwen als nummer één in de FIFA-wereldranglijst voor vrouwenvoetbal

De Spaanse nationale vrouwenvoetbalploeg heeft voor het eerst de koppositie bereikt op de FIFA-wereldranglijst. Het team, momenteel regerend wereldkampioen, sloot het jaar 2023 af als nummer 1, na het winnen van de wereldbeker op 20 augustus in Sydney en de kwalificatie voor de finaleronde van de Nations League.

Spanje werd voor het eerst in de geschiedenis nummer 1 op de FIFA-ranglijst bij de vrouwen. Ze stijgen één plek vergeleken met de vorige ranglijst en hebben nu 2066 punten, voor de Verenigde Staten (2045) en Frankrijk (2021). Nederland is op de zevende plaats blijven steken, achter Duitsland en voor Japan. België is op de achttiende plaats blijven steken.

De Spaanse voetbalbond heeft pas de laatste jaren echt geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal. Sinds de komst van inmiddels voormalige bondscoach Jorge Vilda in 2015 is er veel veranderd. Na het WK (en het Rubiales kus-schandaal) nam Montse Tomé het roer over als bondscoach. In de zomer van 2023 heeft Spanje de wereldtitel gepakt, wat een historisch hoogtepunt was. 

Spanje sluit het jaar af als ’s werelds beste vrouwenvoetballand en dat is een enorme mijlpaal. De resultaten in 2023 stemmen tot groot optimisme voor de toekomst. Na de wereldtitel werd ook de kwalificatie voor de Nations League finaleronde afgedwongen. Spanje verloor slechts één van de zes kwalificatiewedstrijden. In februari 2024 wacht in de Nations League halve finale Oranje. De winnaar tussen Spanje en Nederland plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De FIFA publiceerde op 15 december 2023 de laatste ranglijst van het jaar. Hierop was te zien dat Spanje voor het eerst in de geschiedenis de ranglijst aanvoert. Naast Spanje bestaat de top 3 uit de Verenigde Staten (2) en Frankrijk (3). De VS zakte één plek en verloor de koppositie. Frankrijk bleef stabiel op plek 3. Nederland is op de zevende plaats blijven steken, achter Duitsland en voor Japan. België is op de achttiende plaats blijven steken.

Spaans damesteam

Het Spaanse nationale vrouwenteam staat sinds eind 2023 onder leiding van bondscoach Montse Tomé. Zij nam het roer over van Jorge Vilda die vanwege het Rubiales kus-schandaal werd vervangen omdat de speelsters geen vertrouwen meer in hem hadden.

De reden voor het succes is de sterke generatie speelsters waarover Spanje beschikt. Met onder anderen Alexia Putellas, Jennifer Hermoso en Irene Paredes heeft het veel individuele kwaliteit en ervaring in huis. Daarnaast is er de laatste jaren goed geïnvesteerd in de jeugdopleiding, zodat er altijd nieuw talent doorstroomt.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Spaanse voetbalvrouwen. Ze staan nummer 1 van de wereld, hebben net de wereldtitel gepakt en jagen nu op EK-goud in 2025 en prolongatie van de wereldtitel in 2027. Bovendien lonkt kwalificatie voor Paris 2024 middels de Nations League. Olympisch goud ontbreekt nog op het palmares. Kortom, dit Spaanse elftal lijkt klaar om een tijdperk van dominantie in te luiden.

De uitdaging is om het huidige hoge niveau vast te houden en de nieuwe status als topland te verzilveren met prijzen.eland was het ultieme bewijs dat Spanje nu bij de wereldtop hoort. Een nieuw tijdperk lijkt aangebroken.

Ga naar de inhoud