Spaanse belastingdienst registreert 70.000 illegale verbouwingen in Málaga dankzij drones en satellieten

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – Niets ontgaat de Spaanse belastingdienst en ook in de provincie Málaga is men op jacht geweest. In dit geval naar illegale verbouwingen die dus zonder toestemming of vergunning hebben plaatsgevonden en die niet geregistreerd staan bij de gemeente waardoor deze minder belastinginkomsten heeft. Door gebruik te maken van supermoderne drones, vliegtuigen en het controleren van satellietbeelden heeft men meer dan 70.000 illegale verbouwingen aangetroffen.

In de meeste gevallen van de overtredingen gaat het om illegale, dus zonder toestemming van de gemeente, verbouwingen en uitbreidingen aan bestaande woningen wat 37% inhoudt van het geheel. In 29% van de gevallen gaat het om complete nieuwe constructies die zonder toestemming gebouwd zijn en in 24% van de gevallen om een ander gebruik van een constructie of perceel dan aangegeven bij de gemeente. Daarnaast gaat het in 8% van de gevallen om illegaal gebouwde zwembaden.

Drones

De Spaanse belastingdienst of Hacienda (Agencia Tributaria) heeft met drones gevlogen over 65 gemeenten in de provincie Málaga. Daarnaast heeft men de opnames vergeleken met satellietbeelden waarbij er dus meer dan 70.000 illegale en niet geregistreerde gevallen zijn waargenomen. Dankzij deze waarnemingen zullen de onroerend goed belastingen in de provincie Málaga hoger gaan uitvallen en zullen veel huizeneigenaren meer IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) moeten gaan betalen, tevens met terugwerkende kracht.

Verbouwingen

In de meeste gevallen gaat het om verbouwingen aan bestaande woningen zoals het overdekken van terrassen, het dichtmaken van dakterrassen of het aanleggen van een aanbouw om meer meters woonruimte te creëren. Daarnaast zijn er op veel plaatsen compleet nieuwe woningen en/of huizen aangetroffen waarbij het gaat om schuren, houten tuinhuisjes of garages die gebouwd zijn. Daarnaast heeft de belastingdienst gekeken naar zwembaden waarbij er veel nieuw gebouwde zwembaden werden aangetroffen.

Drie jaar

De Spaanse belastingdienst is met deze werkzaamheden in 2013 begonnen om zo 65 gemeenten in de provincie Málaga te controleren. Dat heeft drie jaar geduurd waarbij er met drones en vliegtuigen opnames werden gemaakt en deze werden vergeleken met oudere satellietbeelden om zo te constateren dat er 69.926 in dorpen en steden of landelijk gelegen woningen zijn die onregelmatigheden hebben.

Betalen

In alle geconstateerde gevallen zullen de eigenaren van deze onregelmatige zaken een bericht ontvangen over de constatering en het feit dat men meer onroerend goed belasting moet gaan betalen. Eenmalig zal men daarnaast de kosten van 60 euro moeten betalen om het proces in gang te zetten. Ook zal men de belastingen over de afgelopen vier jaar moeten gaan betalen, tenzij men voldoende bewijzen heeft om aan te tonen op welke datum de verbouwingen hebben plaatsgevonden.

Spanje

De laatste jaren is de Spaanse belastingdienst flink bezig om te controleren op illegale bebouwingen of verbouwingen in heel Spanje. Zo zijn er duizenden gemeenten gecontroleerd en zijn er duizenden onregelmatigheden waargenomen waarbij er 1,7 miljoen woningen zijn geconstateerd waarbij het niet helemaal klopte. Hierdoor zullen de belastingdienst en gemeenten ongeveer 1,3 miljard euro meer aan IBI inkomsten binnen gaan krijgen. De meeste onregelmatigheden waren geconstateerd in Andalusië met 373.224 gevallen gevolgd door Galicië met 213.017 gevallen en Castilla y León met 164.141 gevallen – (Remco Stoffer)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.