Search
menu
Search

Selfie makende duivel zorgt voor verdeeldheid in Segovia

Oeps ... foto ontbreekt!

Selfie makende duivel zorgt voor verdeeldheid in Segovia

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEGOVIA – Er is veel onenigheid in de stad Segovia waar de gemeente een beeld wil plaatsen van een duivel die een selfie maakt met op de achtergrond het beroemde Romeinse aquaduct. Een groep inwoners is daar echter helemaal niet blij mee en wil de plaatsing van dit afschuwelijke beeld voorkomen.

Het beeld van de mephistopheles ofwel duivel is gemaakt door de beeldhouwer en kunstenaar José Antonio Abella Mardones en moet volgens de gemeente van Segovia toeristen naar de andere kant van de stad lokken en niet alleen naar de kant van het Aquaduct, de Kathedraal en het Alcazar kasteel, het toeristische deel.

Jaarlijks komen er zo’n 800.000 toeristen naar Segovia maar men vergeet daarbij een deel van de stad te bezoeken. Met het beeld van de 1,70 meter hoge duivel die een selfie maakt moeten toeristen naar een ander deel van de stad gelokt worden, al is het maar om een selfie te maken van een selfie-makende duivel op de achtergrond.

Niet blij

Het probleem is dat wat de gemeente als een uitstekend idee zag inmiddels is uitgegroeid tot hét gesprek van de dag in de stad en ver daarbuiten. Want volgens velen is het niet alleen een afschuwelijk beeld waarbij de duivel geëerd wordt en niet een jonge inwoonster uit de stad maar is het ook een belediging voor het geloof en zijn er religieuze sentimenten geraakt. Een rechter moet uiteindelijk beslissen wat er gaat gebeuren met de moderne duivel.

Selfie makende duivel zorgt voor verdeeldheid in Segovia
Voorbeeld van de duivel / Archieffoto

Legende

Maar waarom een duivel? Volgens de legende is de brug helemaal niet gebouwd door de Romeinen maar was het mephistopheles (demon/duivel) die door een jonge inwoonster van Segovia overtuigd werd de waterbrug in slechts één nacht te bouwen.

De Spaanse schone was het namelijk helemaal zat om elke dag kruiken met water af en aan te lopen waarop zij besloot aan de duivel te vragen om iets te bouwen zodat ze niet meer elke dag omhoog hoefde te lopen. De duivel verscheen en beloofde haar in één nacht, voordat de haan zou kraaien, een aquaduct te bouwen maar dan moest zij wel haar ziel aan de duivel geven.

Uiteindelijk slaagde de duivel er niet in om het aquaduct in één nacht af te bouwen waardoor de jonge vrouw haar ziel behield. De laatste steen werd niet gelegd door de duivel en daar staat nu het beeld van de Virgen del Carmen. Overigens is dit een verhaal wat men op meerdere plaatsen verteld zoals bij het aquaduct van Tarragona waar de ziel van een persoon vervangen werd door die van een ezel.

Unesco

Het aquaduct van Segovia is een Romeins aquaduct (bewezen) bestaande uit 25.000 granieten blokken die zonder cement op hun plaats worden gehouden en 818 meter breed bij de ingang van de stad te zien is. Er zijn 170 bogen waarvan het hoogste punt gelegen is op 29 meter. Het water werd aangevoerd vanuit heuvels op 15 km afstand. Sinds 1985 staat het op de Unesco-Werelderfgoedlijst als onderdeel van de “Oude stad Segovia en aquaduct”.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?